fitte
(no o da) fitta. I Norge talar man om fittemakt i samband med feminister. Ordet används även i svenskt slang. I norsk slang förekommer en rad olika betydelser av ordet fitte. Det används bl a både som skällsord, om rövhålet, som synonym till helvete och i uttrycket fitte på boks om uppblåsbar plastdocka. Allt enligt Tryti (2008). Nils Haglund (f 1930) vet att berätta att enligt östgötskt folklore har ortnamnet Tift med digerdöden att göra. Endast tio kvinnor i byn överlevde pestens härjningar och därför kom byn att kallas Tifitte by, senare förkortat och förskönat till nuvarande Tift.
(sl) rejält kallt.
(sl) usel kombination av fitta och kuk. Jämför kukfitta.
(lmo) nonsens omskrivningar som tar kraften ur det ”fula” fitta. Orden blir istället barnsligt tilltalande och roliga. ”Leopold var en konstnär. Han kunde göra sin tunga nästan lika styv som sin killivippbomvipp* och så sjöng han sin visa inne i hålet på mig i samma takt och melodi som han underhöll Melanies fittelifitta med.” (Salten 1983)
(no sl) barnbidrag.
(lmo) att bli lurad, fintad på utlovad fitta.
(sl) flatus vaginalis dvs de pruttljud som ibland uppstår i fittan under knull. Fittfjärt från Göran Ek, Helsingfors.
(sl) se fistfuck.
(dial) förlägen, bortkommen. (OFVG)
(dial) enligt OFS ”sekret* i vulva vid sexuell aktivitet”. Se även fett.
(sl) sätesvärmare i bil eller annat fordon. Se även grill.
(sl) hallick*.
(sl) könshår. Det var på fitt(e)håret; det var ytterst nära. Norsk slang har kus(e)hår. ”Skal noe gjøres minutiøst, kan man si det ’må gjøres på kus(e)håret’, og å være en hårsbredd fra heter i slangen ’å være et kus(e)hår fra’ f. eks ’han var et kus(e)hår fra å bli kjørt ned av Stockholmsexpressen’.” (Tryti 1985)
(dial) enligt OFS om ”hårstrå från blygdhåret hos kvinna”. Från samma källa berättas också att ett sådant hårstrå användes vid magisk bot när en ko drabbats av drygt (depression). Detta hårstrå tillsammans med ett från huvudet och armhålan lades på varsin brödbit som gavs till kon.
(fisv) uppgift från Göran Ek, Helsingfors som översätter det med ”fittigt fall” ett uttryck som används flitigt av finlandssvenskar när det uppstår problem på t ex jobbet.
1 (sl) bög. 2 gemen, elak. Svenblad (2008) har fittigär från åländska Sund och fittogär från Vårdö på Åland. Sundblad berättar vidare ”att adjektivet har ett motsvarande adverb, och en vårdöbo talar om någon som har bure sä fittot åt, det vill säga burit sig jäkligt åt mot någon”. "Varför måste du vara så fi-tig? Det var så onödigt. Där fittig är societetsflickska för obehaglig," (Roth 1969) 3 mesig, harig. 4 arg, förbannad.
(sl) något negativt, själviskt och taskigt.
(sl) enligt Wiklund (1999/1940-t) ”sperma* och stark kvinnlig könsdoft”.
(sl) kvinnligt könsorgan. Se även mutta.
(svr) mild sådan i stil med ”sjuttsingen* också”.