FULA ORDBOKEN

Q

kort för queer*.

Q.B.

enl not till Rabelais (1983/1534) skatologiskt skämt som bör utläsas cul bé; ung vidöppen rumpa.  Jfr fra bouche bée; med vidöppen (gapande) mun.

qia nanen

(alban) "knulla din mamma", enl kidish.se.

qis ichtak

(för sl) från arabiskan. Din systers fitta.

qis immak

(för sl) från arabiskan. Din mammas fitta.

QK

(sl) kuk. Eg förslag 1999 från engelsk konsultfirma till namn på de sammanslagna olje- och bensinbolagen OK och Q8. Prov på vad språkförbistring kan ställa till med.

qooq

(grl) piss.

qruiser

se cruising.

qualdrunge

(dial o åld) enl Ihre (1766) ”maskulin avlingslem”. Jfr gotländska kvaldrung (åld); testikel (enl Rietz 1867).

queen

(eng) kvinnlig homosexuell och drag queen, feminin manlig homosexuell iförd bl a kvinnokläder och make up. Eng sl har fairy queen, rubber queen, size queen, rice queen och drama queen. Se resp uppslagsord.

queer

(eng) homosexuell. Eg konstig, egendomlig, skum. Användes först som skällsord för homosexuella (i USA redan på 1920-t), som svarade med att göra ordet till sitt. Vissa forskare menar att ordet kan vara lånat från tyska quer; skev, sned. Ett tidigt svenskt ord för queer var kvär. I vardagligt tal brukar ordet användas som synonym för såväl bi-, trans-, lesbiska- och gayidentiteter, positioner och personer. I dag är det dels namn på en teori där forskarna problematiserar heterosexualiteten som norm, dels är det lite poppis att kalla sig queer, som tecken på att man förkastar etiketter som homo, hetero, manligt och kvinnligt. Queer är både teori och praktik. I sin politiska form växte queer fram i USA under 1980-talet när de homosexuella skuldbelades för hiv/aids. I mitten av 1990-talet dök begreppet queer för första gången upp i svenska medier. I en intervju i RFSL:s tidning Kom ut använde en professor i socialantropologi termen.

queue

(fra) svans*, penis.

quickie

(eng) ’kvickis’ . (se do)

quid in helvetia nunc

(latinisering av ”Vad i helvete nu då?” Uppg fr Ingers (1977) som har uttrycket fr 1920-t.  I Malmö heter det, enl samma källa:  "Quid in helvetia nunc tunc?”

quim

(jid) fitta. ”I varje fall var det bara några timmar sedan jag i badhuset hade sagt till Maxie, att jag ville ta mig en titt på hans systers quim — här hade jag den nu, en saftig godbit, som låg klistrad kring mig och gav sig hän gång på gång.” (Miller 1956)

quk

enl SAO (2013)”en queer kuk som bryter mot normen”. Även slang för kuk i allmänhet.

qutta

se kutta.

qvami

(dial) Rietz (1867) har bet ”bukig; om kor” och ”hafvande; om qvinnor”. Ordet går tillbaka på vamb (dial); våmb, mage och qvam med samma betydelse.

qved, qwed, qwedh

(åld) se kved.

qvid

(dial) manslem*. Jfr kvid (dial); buk. Från en indoeur rot quet; ansvällning. ”Gossen han satt i kammaren, i kammaren, i kammaren,/ bulta sin qvid med hammaren, med hammaren, med hammaren,/ än med hammare, än med tång,/ jag skall lära dig blifva lång!” (Anderberg 1977)

TILLBAKA TILL TOPPEN