FULA ORDBOKEN

fyord

(no) fult ord.

fyra

1 stå på alla fyra; ställning vid bakifrånsamlag. Se även hund (3). ”Ingenting kunde göra henne mer vild/ än när jag lät henne stå på alla fyra/ och undergivet ta emot mitt kön och min tyngd./ När jag viskade i hennes öra/ att jag var tjuren och hon kvigan/ samlades hennes minnen med brunst och lust/ till ett råmande utan vett och sans.” (Twilling 1967) 2 (vb) fyra av; få utlösning. ”Hon suger med jämna fasta tag, hon har gjort det förut märker jag, och det är så skönt att jag får hejda henne innan jag fyrar av.” (Drougge 1998/2003)

fyrbröstare

(sym) lesbiskt par.

fyrbåk

(euf) kuk. Hög byggnad som bär upp fyrljus.

fyriksfitta

(åld so) Falk (2011) har ”om kvinna som var lågt beskattad”. Fyrk var, enligt SAOB (1916), ett litet mynt ”om ett halvt, ett fjärdedels eller ett sjättedels öre.”

fyrkanten

1 (skol sl) enligt Bergman (1934) använt i Östersund om avträde. 2 (sl) fyrkant gruppsex med fyra deltagare. ”Däremot är det han som påminner mig om en tredje, tillsammans med vilken jag deltog i fyrkanter.” (Millet 2002) ”Vi är alla väldigt sugna på att prova fyrkant. Alla i en hög liksom.” (Kontakt. Fib/Aktuellt dec 2000)  Jämför trekant3 fitta. ”Sedan drog hon åter ut den och stack in den i fyrkanten, sedan åter i cirkeln, och så fortsatte hon växelvis tills den andra ronden var slut.” (Aretino 2008)

fyrklöverfamilj

begrepp skapat på 1980-talet. En familj där ett lesbiskt och ett manligt par hjälptes åt att skaffa barn som de delade på ansvaret för.

fyrtiotaggare

(sl) sexig medelålders kvinna.

fyrtioveckorsförkläde, fyrtioveckorslotteri

(åld) ”Hon har fyrtioveckorsförkläde” eller ”hon har fått/ satt på sig fyrtioveckorsförklädet”; ett stort förkläde som används under havandeskapstiden. I Västergötland talar man om att ”ha 40-veckorsförklä” och i Dalarna om att ”ha 40-veckorsförkläden”. OFS har fyrtiovekorsförkläde eller klänning om havande kvinna. Dessa förkläden var bra för kvinnor som ville dölja sina stora magar. Även fyrtioveckorslotteri  i  ”hon har dragit en vinst/nit i 40-veckorslotteriet”, skämtsamt i Skåne Tranås om kvinna som är havande. Jämför niomånaderslotteri. 

fyrtorn

(sym) kuk. Formlikt och ordlek med fyr—fyra av. ”... och körde fram fyrtornet [...] och fyrtornet kunde nästan obehindrat glida in i mörkret.” (Eckerbom, Kärlek 14/1970) Se även torn.

fyrverkeri

(lmo) utlösning*. ”Till slut sa hon att jag fick komma till henne, förde in mig och så brakade det äntligen loss, och fyrverkeriet var över.” (Crafoord 2010)

fysika

(dial) kvinnans könsdelar. Uppgift från ORB som tillägger ”anses mindre rått att säga än ’fitta’.”

fyst

(fno) lust ”...en sina eiginliga fyst; en sin egen lust”

fyta

(åld) fitta. Med hos Ludolf (ca 1650) "muliebre membrum". Se vidare muliebria.

fytte fan

(euf o svr) fy fan. ”Och du Bengt skruvar ... fytte fan va skönt.” (Martin, Kärlek 5/1966)

fyttikatta

(euf) för fy fan. "Åh, fyttikatta! Det hade jag aldrig trott!" Therese Johaug, norsk längdskidstjärna, efter att ha upplysts om att hon är i ledningen inför sista etappen i 2019—2020 års Tour de ski arrangerat i Schweiz och Italien.

fyxa

(gbg sl) flörta*.

få fett på sylen

(sl) se under syl.

få, få med någon, få någon, få till det (med någon)

1 (euf) ha samlag (med någon). ”Två grabbar möts morgonen efter att ha varit ute med två tjejer. — Fick du? — Nä, fick du?— Nää!” Ett närmast klassiskt exempel på svårigheterna att få med någon återfinns i Gösta Petterssons novellsamling Utan belöning (1946): ”— Nej, Jan, var snäll nu. — Kan jag inte få? — Nej Jan! — Kan jag inte få? — Inte nu Jan, en annan gång kanske — Nej nu. — Inte nu, jag vill inte.” "Kristin: Jag tycker att bra sex är när jag vill ge mig till just honom. Att jag vill han ska få mig. [...] När sex är bra vill jag ha mycket ögonkontakt, han ska få hela min själ och alla mina reaktioner.” (4 kvinnor pratar om lust... Ottar 2/96)

”Vi la min hustru till sängs med en våt handduk över pannan, och medan flickan ovanpå böjde sig över henne, stod jag bakom henne och lyfte upp kimonon och lyckades få in den bakifrån och så stod vi en lång stund medan hon pratade en massa fånigt och lugnande nonsens.” (Miller 1956) ”Men om man varit tillsammans en tid, och så pojken ställer upp alternativet 'antingen får jag dig helt eller också är det slut oss emellan' — vad skall man då göra?" (Rodhe 1950) "Vi brukar skoja, jag och mina polare—those were the days... Det kan vara öppenhjärtigt och en knasig jargong på samma gång. Fick ni till det igår?" (Kalmér 2024 s 67) 2 få satsen, få utlösning, få polare (sl); få orgasm. ”Du är finfin sa Hajje och hans härliga stång höll fränt kursen och jag lyftes och sjönk och han sa: — Du är mör och så lät han mej få’t.” (Jönsson, Kärlek 9/1968) 3 få g (sl); få stånd. Även få upp den, få till det. ”Att få upp den är det minsta problemet. Det ansträngande är att skapa både det där gyllenrosa kringverket och den droppe svettig djuriskhet som anses krävas.” (Älskling det är lördag! Ottar 2/96) ”När fredagen kommer är det god mat, drink före och grogg efter. När de till sist kommer i säng så får han inte till det. Stress påverkar förmågan.” (Impotens! Ottar 2/96) "Jag tror att det är en mental grej, en rädsla att inte få upp den." (Kalmér 2024 s 57) 4 gravid ”Hon har fått vad hon behöver”; enligt sagesmannen, född 1882, skånskt skämtlynne kring den gravida kvinnan. Uppgift från Byrman (1989). Många kvinnor ser dock inget roligt i uttrycket utan menar i stället att det är förnedrande och nedsättande.

fåa

(dial) anus, podex*. (ORB)

TILLBAKA TILL TOPPEN