FULA ORDBOKEN

flanquette

(franska flanc; sida) samlagsställning där de älskande ligger sidlänges mot varandra med benen hopslingrade.

flappa purjo

(sl) runka, onanera. Jämför purjo, purjolök.

flappar

(sl) chipstuttar*.

flapper

(sl o so) tonårstjej, slyna*.

flasa

1 (sl) fitta.  Flasa, flisa (dial); hugg, öppet sår och flasa (dial); klyva. 2 älskogsflas, älskogsflasig; uppsluppen, yr, lättsinnig. Rietz (1867) har Ångermanland som ordort. 3 Svahn (1999) har flasa om hafsigt, slarvigt fruntimmer i Västerbotten och Norrbotten. 4 (dial) spottloska. (OFS)

flase, flasig

(dial o so) vulgär*. (Skåne) 

flasha

(sl) av engelska flash; blixt. 1 blixtsnabbt blottande. Jämför exhibitionist. ”I det engelska fängelset Pentonville fanns ett bruk som kallades ’flash’ eller ’flash up’. Det bestod i att kvinnliga besökare — hustrur, älskarinnor eller prostituerade som inhyrts enbart för detta syfte — blottade brösten och genitalierna i besökbåsen för att bereda fången ett enkelt nöje.” (Duerr 1998) ”Innan jag hann fundera speciellt mycket över vad jag borde göra hade jag slitit av mig tröjan och satt och flashade brösten för den unga snutkvinnan.” (Kronobergshäktet i Närstrid: Vanessa 2005) 2 flasha gör den som lägger ut pinsamma bilder av någon på internet utan dennes tillstånd.

flasig

(sl) är den som har många sexuella anspelningar i sitt dagliga tal. 

flasigt

(sk) enligt Lind (2016) "fräckt, snuskigt, under bältet".

flaskhals

(sym) kuk. ”imho flämtade den gräsätande Lord när den harmynta Almblad doppade sin unika flaskhals in i hans fuktiga syltburk*.” (QuakeNet: Log 1 juni 2006) Se även hals.

flaskor

(sl) kvinnobröst.

flaskrunk

(sl) kvinnlig onani med hjälp av en flaska.

flasma

(dial) öppna och sluta könsorganet efter urinering (om sto). (OFVG)  Jämför blixtra.

flat, flata

(sym även flatsmälla, flatmurr, flatmacka. kvinnlig homosexuell. Fornsvenska flater. Allmänt germanskt ord t ex engelska flat och danska flad: platt. tråkig. Grundbetydelse platt, bred. Ett av de första skriftliga beläggen för flata finns hos Gibson (1969) och för flatsmälla (från 1946). Först 1998 togs ordet med i SAOL men inte förrän i 2015 års upplaga togs beteckningen "kan vara stötande" bort.  Ordet anspelar på att kvinnan är flat; platt framtill (därnere). Slå flat; lesbiskt knull och flatfitta; om prostituerad man. Även flata som skällsord till bög. Jämför ligga flat (åld); ligga utsträckt i hela sin längd.

Bo Bergman (1985) berättar att han hört talas om hur man i vissa kretsar gnuggar handflatorna mot varandra, när man talar om lesbisk kärlek. Ordet finns belagt i större delen av Sverige och Finland i betydelsen plan yta, handflata, flatsida och liknande.  ”— Flator, lesbianer, flickor som gör det med varandra, förklarade jag därför tålmodigt. — Tjejer som föredrar att äta fitta istället för att suga kuk. Vad det nu kan göra för skillnad rent smakmässigt. Möjligen ifråga om konsistens i så fall, det är klart. Som ostron jämfört med ... polkagris? Politiskt är det ju i alla fall mer begripligt. Men för egen del får jag tyvärr kväljningar av ostron.” (Boije af Gennäs 1991)

Norsk slang har, enligt Tryti (1985), ”ei flatsmelle om homofil kvinne”, som hon avleder från adjektivet flat. Vidare har Tryti å klaske flatt ”seksuelt samvær mellom lesbiske”. Klaske betyder här att smälla med flata handen. Carlson (2009) menar att ”De mest frekvent förekommande orden för den egna sexualiteten var flata och lesbisk oavsett inför vem man skulle benämna den. Flata var det vanligaste ordet i den yngre gruppen (19-34 år) och lesbisk i den äldre (35-56 år) ”  SO menar, angående orden flata och bög, att de har vissa fördelar framför ordet homosexuell eftersom ”de är riktiga substantiv”. Carlson (2009) påpekar att flata ”på endast åtta år gått från betydelsen att ’väcka anstöt’ (SAOL 1998:203) till att vara ett bra ord — kanske det ’bästa som finns’ — för att benämna lesbisk sexualitet. (SO 2009:774)

Ida Carlson har i sitt specialarbete Lesbiskt språkbruk vid Göteborgs universistet (2009) med en rad olika typer av flator som hon försöker indela i olika kategorier. Så har hon t ex en åldersrelaterad kategori där ord som gammelflata, babyflata och babybutch ingår. Vidare följande epitet som hon kopplar till klass: kulturflata, finkulturflata, rödvinsflata och förortsflata. I samma kategori ingår universitetsflata och akademikerflata. I kategorin politiskt engagemang nämner Ida Carlson anarkaflata, feministflata, aktivistflata, genusflata och pkflata. Också i samma kategori: veganflata, vänsterflata och politiskt lesbisk. Graden av lesbiskhet speglas i ärkeflata, afterninelesbian, rödvinslesbisk och helglesbisk. Här finns också  straight acting lesbisk och garderobsflata. Båda handlar om hur öppen man är med sin lesbiskhet. Hit hör också hetero/svensson flata, även kallad hetero. Används främst om flator ”som vill ha fru, barn och villa och är sexuellt konservativa”. I sportkategorin ingår sportflata innebandyflata  och fotbollsflata. Andra intresserelaterade flator är dataflata, schlagerflata, skogflata och naturflata. Till kategorin krogliv slutligen klassas diskoflata, faghagsflata, partyflata, krogflata, gretasflata, underjordenflata och bitchflata.

flatare

(fisv) flatlus*.

flatfitta

1 (so) dels om kvinna som var så mager att fittan var flat (Öl), dels om mjäkig person (Sm). OFVG har flatfittad; missmodig och jämför med fittflat.* 2 OFS har  slå flatfitta, slå flatmus (dial) ”om sexuellt umgänge mellan två kvinnor varvid de stöter könsorganen samman”.

flatkutt

(dial) slo flatkutt; om en kvinna som bedriva fribadie med en annan”. (ORB) Förmodligen menas här ett lesbiskt förhållande. Och hemlighetsmakeriet fortsätter med schla flatkutt som förklaras med ”bump two cunts together” säges till sysslolösa kvinnor. Det rör sig förstås här om att ”slå (stöta) två fittor ihop”.

flatlus

en krabbliknande 1-2 mm lång lusart som lever och förökar sig i könshår. Överförs vid samlag. Är dock ofarlig och lätt att behandla.  NEO har ”hist.: sedan 1538”. Thesleff (1912) har flatis; flatlus. Svahn (1999) har flatlusmärr; om ”(sedeslös) kvinna behäftad med flatlöss”. ”Det för eftermiddagen utlovade regnet föll nu istället. Det smattrade mot snedtakets fönsterrutor och själv var jag så blöt att om jag hade haft flatlöss skulle de ha klassats som båtflyktingar.” (Lodalen 2005) "Vrida och vända en sur och skråflig kropp/ Åter snyta sig och fisa vräka sig sen opp/ Rifva sig i Röfven och sen fittan klå/ Plåka där utur ett dussin flatlöss eller två." (S C Wallen, vol 56, band 8, 1767, s 212. Finns i Riksarkivet.) I jamtskan kallas flatlusen flåtta och flöttan.

flattar

(sl) chipstuttar*, manliga fettbröst. Uppgift från folkmun.se.

flatter, flatterdynga

(dial) lös avföring, diarré*. Uppgift från OFS som också har  flattra och skita; ha diarré. Se även under dynga.

TILLBAKA TILL TOPPEN