FULA ORDBOKEN

avdöd

(åld) avliden. Från fornsvenska afdödher till av i betydelsen bort och död. Enligt SO ”hist.:sedan 1435”. "Den enda utvägen för henne att försona sig med Gud och återvinna sin samvetsfrid sade de var att hon, hennes make och hennes son med den avdöde horkarlen skulle upphöra att bola med den romerska skökan och ofördröjligen vända tillbaka till dem.” (von Krusensstjerna 1933/2004)

avelsam

(åld) fruktsam. ”När var nånsin en persianinna så avelsam som en europeiska?” (Wallenberg 1781/1960)

avelskorv

se korv (1).

avelslem

se lem.

aveltyg

(åld) könsorgan, förökningsredskap, av avel; avkastning, förökning och uppfödning av djur från avla; ge upphov till liv genom befruktning och -tyg; don, verktyg, redskap eller sak. Ordet återfunnit i Köttets poesi (1994), där det bl a talas om kungliga aveltyg.

avfall

(dial) gotländska för dödsfall. (OSD)

avfittat

(dial) enligt OFVG (1979—1999) ”slutarbetat på ett knåpgöra”.

avfärd

(dial) "bildl om livets slut(skede), slut, hädanfärd och (ond, bråd) död." (OSD)

avföring

tömning av tarmen. Till avföra i betydelsen tömma (på exkrementer), efter tyska abführen; avföra. Enligt NEO ”hist.: sedan 1765”. I tredje världen äter man dagligen två och en halv gånger mer fibrer än i västerländska samhällen. Där har man också mycket större avföring — ca ett halvt kilo om dagen, jämfört med en typisk västerlänning som blott klämmer ur sig 80—120 gram. Ju större avföring desto mer utspädda blir de cancerframkallande ämnena. Och ju snabbare passagehastighet genom tarmen, desto mindre chans för skadliga ämnen att hinna verka. ”... och de matsmältningen befordrande foirardruvorna, så nyttiga för dem som lider av förstoppning, ty dessa kommer deras magar att tömmas med en avföring lång som en lans och ofta när de tror sig endast fjärta kommer det i byxorna.” (Rabelais 1945/1534)

avföringstransplantation

går ut på att avföringen från en frisk person sprutas in i tarmen (transplanteras) på en patient som lider av svårartad diarré. Metoden har varit i bruk i USA sedan 1958. ”Det finns främst tre olika sätt att föra in frisk avföring i en sjuk tarm. Ett par deciliter avföring finfördelas och späds ut med vatten. Sedan förs avföringen in antingen med en sond via näsan, förbi magsäcken ända ner till tunntarmen. Alternativt förs den in via anus med koloskopi ungefär en meter upp i tjocktarmen eller med rektoskopi bara någon decimeter in i ändtarmen. (Vetandets Värld P1 20 feb 2015) Det finns också möjlighet att med hjälp av avöringskapslar utföra ingreppet.

avgas

(lmo) fjärt. Se även gas, gasa.

avgasrör

(sl) anus; för de avgaser som strömmar ut den vägen. Se även rör (3 och 4).

avgrund, avgrundsgrop

(dial) 1 helvete. Därav avgrundsande enligt OFS ”anv sporadiskt som skällsord”. 2 (sl) avgrund; fitta. Se även grop.

avguckad

(sk) slut, död. (OFVG)

avgång

(sl) 1 orgasm, utlösning. 2 röd avgång; menstruation. 3 (dial) utgång, slut, död. (OSD) ”… två flickor kommo efter hvarandra, af hvilka den ena blef vid lif men den andra afgick genom missfall.” (Kress 1905) 4 SO har avgång i  ”bortgående av gas, vätska, energi e.d” och exemplifierar med bl a sädesavgång och urinens avgång.

avhåll

(dial) omfamning (med armen om halsen), handgriplig kurtis. Uppgift från OFS som jämför med avhållssjuk; kärlekskrank.

avhållsamhet

se abstinens.

avisodomi

(latin avis; fågel och sodomi*; avvikande sexuellt beteende) sexuellt umgänge med fjäderfä och andra fåglar.

avkekad

(dial) enligt OFS avsvimmad, död.

avkolad, avkolnad

(dial) avliden, död. (OFS) Jämför kola och av;  bort.

TILLBAKA TILL TOPPEN