FULA ORDBOKEN

vaginavagabond

(lmo) flitig påsättare*.

vaginism

(lat) slidkramp. ”Hist.: sedan 1916.” (NEO)  Vid försök att införa t ex ett finger, en tampong eller penis i slidan, drar sig musklerna samman i slidans yttersta tredjedel och varje försök att på nytt tränga in där är smärtfyllt, ångestladdat och inte sällan ogenomförbart. Denna överkänslighet i de yttre könsorganen kan ha uppstått vid en lätt skada som uppkommit i samband med perforering av mödomshinnan eller vid vaginitis (inflammation i vagina). En annan benämning på detta fenomen är bröllopsnattstrauma, dvs vaginismen är här ett uttryck för ’det inre nejet till ett äktenskap, som kommit till stånd av förnuftsskäl och inte av naturlig böjelse’. Uppg fr Encyclopedia Erotica (1967).

vaginit

(lat) slidkatarr.

vaginoplasty, vaginoplastik

(eng) vaginoplasty, ett ofta kosmetiskt kirurgiskt ingrepp som innebär en (re)konstruktion av vaginan.

vagitarian

ordlek på vegetarian*. 1 person som bedriver cunnilingus*.  2 enl SAO (2013) ”person som gillar fitta”.

vagngarage

se garage.

vagoo

(sl) vagina.

vainohit

(sam) åtrå.

vaj

(am euf) vagina.

vajayjay

uttalas ungefär vadjäjdjäj. Finns även i varianterna va-j-j, vajaja och vjayjay. Karin Milles skriver i Språktidningen (1/2010) i artikeln ”Oprah är kompis med vajayjay” om denna amerikanska motsvarighet till snippa*. Historien börjar 2006 i ett avsnitt av den populära tv-serien Grey’ s Anatomy. En läkare i serien ska föda barn och assisteras av en manlig kollega. Under den processen dyker ordet upp: ”Stop looking at my vajayjay”, väser den födande läkaren till kollegan. Ordet kommer med i manus för att undvika de anmälningar som alltid följer om man använder t ex vagina i tv. Genombrottet för ordet blev totalt när skådespelerskan och megakändisen Oprah Winfrey (f 1954) började använda det i sin pratshow.

Karin Milles menar att ”Det egentliga ursprunget verkar än så länge höljt i dunkel. Ordet är lätt att tolka som ett slags barnspråksvariant av ordet vagina. [...] Ordet kan också ha sitt ursprung i en etnisk varitet av engelska, nämligen afro-amerikansk sydstatsdialekt. I den är det vanligt med smeknamn med dubbleringar, som Ray Ray och Dee Dee.”

vajer

(fisv) kuk. Enl Göran Ek, Helsingfors ”tämligen gångbart bland svenskspråkiga i Helsingfors under tiden före och strax efter andra världskriget”.

vaktmäster Larsson

(sl) kuk. Jfr Larsson*.

vakuumapparat, vakuumpump

en rymlig, rörformad apparat som anbringas kring den slappa penisen så att den sluter tätt intill penisroten. Med hjälp av en ballong framkallas ett måttligt undertryck så att erektionen underlättas. Se även apparat och pump.

valk

(euf) kuk. Eg hudförhårdnad. Jfr valk (dial); knöl. ”Nu hade den blonda hittat den styva valk mellan ynglingens ben som avslöjade att han sannerligen inte med likgiltighet motstod uppvaktningen.” (Hägglund, Kärlek 9/1968)

vall

(sym) mödomshinna*. ”Och när han på grund av åtrån inte längre var herre över sig själv utan hängav sig åt ett slags primitivt raseri bröt han ut i ett vilt, obarmhärtigt anfall genom min vall och trängde ångande av jungfrublod helt in i mig...” (Cleland 1965/1749)

valla kobran

(sl) pissa. Jfr kobra.

wallah, wallah billa

(för sl) jag svär vid gud. Från arab/pers.

vallgnoa

(sl) se under gno, gnoa.

vallgrav

(sym) 1 fitta. 2 arshål. ”...och fräsande som en stum orm med skum på läpparna planterade han sin gren i hennes bortre vallgrav.” (Aretino 2008) Se även grav.

vallmo

(sym) formlikt om klitoris. ”Jag lade mig på knä över henne och smekte hennes lår medan jag med tungan sökte hennes hårda vallmo därinne i den mjuka ungskogen.” (Martin, Kärlek 1/1965)

TILLBAKA TILL TOPPEN