urofili
(grekiska philia; kärlek, vänskap och urolagni grekiska lagnos; vällust) kärlek till urin som yttrar sig i sexuell upphetsning vid urinering. En del nöjer sig med att titta på när någon urinerar, andra vill känna strålen mot olika delar av sin kropp. Några blir upphetsade av att lukta eller smaka på urin. Sedan finns också de som njuter av att själva få urinera på någon. För många är höjdpunkten när vätskan kastas mot någon av människokroppens olika öppningar som könsorganen, munnen och ändtarmshålet. Urolagni och urofili förekommer i både heterosexuella och homosexuella sammanhang. ”Urofiler (’pissbögar’) håller till i urinoarer och deras högsta önskan är att träffa någon, som vill ha godheten att urinera i deras hattar eller fickor.” (Ullerstam 1964) Se även golden shower och water sports.
(grekiska fobos; fruktan) rädsla för urin eller för att behöva urinera vid olämplig tidpunkt eller plats.
(euf) könsorgan. Modern bildning till grekiska ouron; urin och latin genitalis; som alstrar. Se även organ.
se urofili.
(lat) till skillnad från högre djurarter (däggdjur), vilka gör sig av med urin som en gulaktig vätska, finns det vissa ödlor och sniglar som istället producerar urin som fasta partiklar, vilka kan fossiliseras till s k urolit.
(grekiska logi; lära, vetenskap) läran om sjukliga tillstånd i i urinvägarna och de manliga könsorganen. "Hist.: sedan 1921.” (NEO) Därav urolog den som sysslar med urologi.
(sl) snygg, sexig kille/tjej.
(lmo) urinera.
ett psykoanalytiskt begrepp för hur barn föreställer sig föräldrars samlag.
(dial) diarré enligt Lundblad/ Josefsson (2021).
1 (sl) Kotsinas (1996) har ”avträde” med tidsangivelsen 1897. Möjligen för läget en bit från boningshuset eller i skogsbrynet. 2 fitthår. Se skog (3).
(dial) skällsord enligt ORB.
(euf) för toalettbesök. I artikeln Ursäkta, jag ska bara pudra näsan! (Språktidningen 8/2019) menar artikelförfattaren Anna Tindefjord Norlander att uttrycken ovan är de två vanligaste omskrivningarna i offentliga sammanhang. I privata sammanhang däremot är det vanligast med något slags förmildrande uttryck, till exempel bara eller ursäkta, som syftar till att avdramatisera toalettbesöket: Jag ska bara gå på toa. "Jämfört med det informella språkbruket hemma, väljer alltså de flesta att uttrycka sig lite mindre rakt på sak på jobbet."
(sym) kvinnans könsorgan. Enligt NEO står ordet för ”ett ställe med inbuktning eller ihålighet där utskjutande del på annat föremål kan passas in.”
(sym) usbporten; fittan. Uttryck från datavärlden. Mannens organ går under namnet usb:n. Se även port.
(euf) kvinnans könsorgan. Katarina Wennstam berättar i sin krönika (SvD 3/12 2014) om att hon haft samtal med förskolepersonal ”som har berättat om småflickor som inte ens haft ett ord för sin snippa tidigare. Eller skräckexemplet med flickan som hade fått lära sig att den skulle kallas ’uschet’.”
(euf) ett av många nedsättande ord för kvinnans könsorgan. ”Hon ville ej gärna visa sin uselhet, ty hon var just i lövsprickningen i fråga om den yttre dekorationen. Den inre var fullt i flor och jämt avpassad till behovet.” (Hallenstierna 1972/1700-t)
(grl) snopp*.
se in och ut.
(sym) arsle, röv. ”OMG WTF FFS BBQ!!! tjöt den unga Irony när den spinkiga Laz presenterade sin upptränade batong in i hans enorma utblås.” (QuakeNet: Log 1 juni 2006)