FULA ORDBOKEN

lotium

(lat) urin. Lotium var ursprungligen en metafor med betydelsen "väska för tvätt", eftersom romarna tvättade sina kläder i urin. Se vidare urin.

Lotta

1 (smn)  Hjelmqvist (1903) har ”meretrix” (se do) i Sthlm och Skåne. 2 i Skåne även lotta; potta, enligt Ohlmarks (2004).  ”Moor, lottan e full å tiss. — Så häll ut’at genom vinduet, din dummer.” 3 kvinnans könsorgan.

lotus, lotusblomma

(sym) lesbisk. En tropisk eller subtropisk näckrosväxt. Av latinets lotus med samma betydelse. Av semitiskt ursprung. Ordet troligen från Tyskland eller Frankrike. Bergman (1985) menar att ”lotusen, som är en näckros eller vattenlilja, möjligen blivit en sinnebild för homosexualitet därför att den också representerar det tvekönade, det androgyna (androgyn är grekiska för mankvinna). Lotusen har manlig kropp (penisen) och en kvinnlig blomma (vulva, sköte).” ”Gudrun är min, förstår du det, lilla lotus. Jag tror jag börjar förstå vad som finns bakom dina frostblommor.” (Bengt Martin, Kärlek 4/1965) "Jag är ingen lotus! Våga dig inte att kalla mig för lotus!" (Roth 1969)

lova sig åt någon

(åld o euf) att gå med på samlag och/eller giftermål. ”Jag sviktar mellan känslor af vämjelse och ömhet, men kärleken segrar, och jag kan endast glömma och förlåta. Då gråter hon och lofvar sig åt mig.” (Psevdo Solipse 1911)

Love hotel

(eng) kärlekshotell. Speciella hotell i framför allt östra Asien som helt inriktar sig på par ute i sexärenden. I centralamerika kallas dessa hotell autohotels. Uthyrningstid vanligen 1-3 timmar.

love juice

(eng) kärlekssaft. ”... men vi/ hittar två tapirer istället som/ leker parningslekar och vi sluter/ oss till att det är honan som/ skvätter något ur stjärten för/ att locka hannen och/ Johan kallar detta för/ Love Juice.” (Morelli 1994)

love pillow

(eng) kärlekskudde. Underkategori till japanska dakimakura; kramkudde. Love pillow är en typ av uppblåsbar sexleksak med foton eller animerade bilder av porrstjärnor och med ett eller flera hål som användaren kan runka genom.

lovehole

(eng sl) kvinnans kärlekshål. Se vidare hål.

lovejoint

(sl) penis. Från engelskan.

lovemap

(eng) kärlekskarta. Ordet förklaras av Trost (1988): ”Från barndomen och framgent formas en lovemap, vilket innebär att var och en har en (omedveten) bild av den ideala partnern/älskaren.” Termen präglad 1980 av den nya zeeländsk-amerikanske psykologen John Money (f 1921) som menar att denna lovemap grundläggs i förskoleåldern, en teori som förkastas av flera av hans kollegor som istället anser att en individs sexuella orientering förbereds redan i fosterstadiet. Petra Östergren (2006) berättar att hennes kurskamrat i sexologi Johanna Laakso använder översättningen lustkartor om dessa lovemaps.

lovlig

sägs den vara som är sexuellt mogen. I Sverige blir man sexuellt lovlig vid 15 år, vilket bl a innebär att en 15-åring kan ha lagligt samlag med en i samma ålder eller äldre. Samlag mellan två som båda är under 15 år är dock inte olagligt. Se vidare byxmyndig, pittmyndig och sänglapp.

LP-skivor

(sl) armsvett. Formlikhet.

lua me anra

(sk) vänsterprassla*.  Springa med andra.

lubbe

(sl) lubrikation*. Ett ord jag enbart träffat på hos Colldén/Dahlbäck (2019): "För några år sen var jag, Anna, väldigt nojig över mängden lubbe jag producerade när det vankades sex. Jag var konstant orolig för att vara 'för våt'. Man skulle ju vara kåt, men en massa lubbe i trosorna visade att man ville lite FÖR mycket." 

lubberace, köra

(sl) runka, onanera. Ordet påträffat hos Waller (2002) och på min mejlfråga vad han vet om uttryckets bakgrund svarar författaren: ”Lubberace är ett i raden av nyuppfunna uttryck för kvinnlig onani.” (e-post 10/4-2007)

lubbna, lubbni

(förb spr) i sin artikel Två förbrytarordlistor från 1840-talet (1947) har Olof Gjerdman med orden i betydelsen hora, gatflicka, glädjeflicka. Han härleder orden till ’sanskrit lubh; to desire, to lure och lobha; desire, cupidity.’”  To desire; att åtrå, to lure; att locka, lura samt cupidity (åld); lystnad, lusta. Jämför lumia.

lubricera, lubrikation

(latin lubricus; glatt, hal) Den fuktighet som avsöndras i anslutning till sexuell upphetsning, i synnerhet i de kvinnliga könsorganen, kallas i sexologiskt sammanhang för lubrikation, smörjning. Om lubrikationen är otillräcklig kan syntetiska, vattenlösliga glidmedel användas. ”Alla tjejer vet exempelvis att det som händer med killens könsorgan när han blir upphetsad kallas erektion. Däremot vet inte tjejerna att det kallas att få lubrikation när de själva blir sexuellt upphetsade.” (Bland horor, bockar o bögar 2002) ”Jag kunde se på många av herrarna, att de inte visste, om de skulle tänka eller känna, analysera eller lubrikera, så jag vände mig mest till Betty.” (Brøgger 1978) ”Lägg märke till hur hon lubricerar kraftigt från slidan!.” (Söderblom 2015)

lucca

(sam) lös avföring, smuts.

luccadavda

(sam) diarré*.

Lucifer

(latin ljusbringare) djävulen i latinsk kristen tradition. Ordet från Jesajas profetia om den babyloniske konungens fall. Han kallas i Jesaja 14:12 för ’morgonstjärna’ som i grekisk översättning blir fosforos; ljusbringare. Profetian tolkades som en utsaga om djävulens fall vilket fick namnet Lucifer att knytas till denne. Enligt svensk folktradtion förknippas Lucifer, kallad Lusse, Lussepär, med Luciadagen, där han ledde ’lussefärden’.  Dick Harrison menar i sin "Harrisons historia: När Lucia kom med löss istället för lussebullar" (Svd 9 december 2018) att lussefärden låter väl mycket som Lucifer,  alias Satan,  för att det ska kunna röra sig om en slump. "Hur namnet uppstått är omöjligt att räkna ut på grund av bristen på källor om medeltida folktro, men det är inte osannolikt att man har slagit ihop Oden och djävulen till Lusse och trott att varelsen drog fram på natten med ett fökje av smådjävlar. Vi vet att Oden efter kristnandet gärna förknippades med djävulen." "Genom att vid denna tid kämpa starkt och kraftfullt segra, övervann Kristi brud, tack vare Brudgummen och med gudomlig hjälp Lucifer och alla demonner som fanns i och utanför helvetet..." (Blomkvist 2019 s 387)

TILLBAKA TILL TOPPEN