lem
även bördslem, födslolem, förnöjelselem, genitallem, hemlig lem, naturlig lem, nöjets lem. Fornsvenska limber och norska lim till samma rot som led med ursprunglig betydelse böjning. ”Hist.: sedan slutet av 1200-talet (Westgöta-Lagen).” (SO) Börd används här i sammansättningar för födsel (av människa), som i exemplen barnsbörd och efterbörd. Födslo som i födslovånda; oro och smärta vid födsel. 1 mannens könsorgan. ”Jag skulle gärna skänka hans hormoner åt mamma. Inslagna i en liten ask, med ett passande julklappsrim. ’Kära mor, den är större än du tror, denna lem, behöver ett nytt bättre hem’...” (Janouch 1993) ”Det verkade så konstigt alltsammans. Mannen skulle ’införa sin styvnade lem i kvinnans vagina’, men det lät ju mest som om han skulle rikta något redskap ur träslöjden mot något slags mätglas hämtat ur kemisalen.” (Halldén 1999) ”Han hade löpmage och våm och lemmen hans var som skakeln på antikrists släde.” (Pohjanen 2003) ”Jag längtade efter att få se den där underliga elastiska lemmen igen: styv, hård, lång och fuktig eller liten och mjuk och slapp — hal och mjuk.” (Bjørnebœ 1967) "Hon grenslar mig och jag tecknar henne sedd framifrån. Skötet läppjar toppen av min lem." (Brunner 2020 s 376)
Skånskan har lim om lem. ”Visa inte limmen för Gu o all varrlden när du står å pissar.” (Ohlmarks 2004) "Det finns en viss lem hos människan, som inslumrar, när man låter den hungra, och som tvärtom blir omättligare, om man ger den mat.” (Nordin 1902) LEM olämplig som bokstavskombination på svensk bilregistreringsskylt. 2 kvinnans könsorgan. ”Följande händer en kvinna i helvetet som aldrig så litet gett efter för vällustens lockelser enligt heliga Birgitta. — Hennes sköte pinas så ömkligen, som om den vassaste påle vore indriven i hennes naturliga lem och stöttes med all kraft för att tränga längre in.” (Ambjörnsson 1978) ”
(euf) att drabbas av kåthet, kåtna till. ”Han hade just drabbats av lemfeber och höll som bäst på att bota den med hjälp av TrimpaRärrä, hustrun hans, i träsoffan i pörtet.” (Pohjanen 2003) Och från samma källa: ”Dagmar von Holst fick ett bra foto på tjänsteförrättande MeänJieesus som stod naken med Livets träd ståndande i det kalla Eden bland isflaken. Lemfebern var så hög att han inte såg ut att frysa.”
(lmo) omskuren. Stympad. Se vidare omskärelse.
(lat) kopplerska. Se koppleri.
(euf) en slät, mjuk och skön fitta i motsats till den sträva ingången.
(sym) hjälp vid runk, onani. Jämför fröken Höger.
(euf) om mjuk och skonsam kuk. Se även borste (3).
(åld so) nedsättande till man. Hosa=byxa.
(smn) kuk.
(sl) naken. Kanske från John Lennon (1940—1980) och filmen om honom Lennon Naked (2010).
(latin) ”för in (stick in) den långsamt”. Främst om bakifrånknull. ”Då vi grävde i ett litet rum i bebyggelsen till vänster om vägen mittemot Forum mot öster, avslöjades på en sidovägg en grupp med två personer av motsatt kön, inbegripna i en synnerligen skandalös akt över vilken finns skrivet: Lente Impelle.” (Raffael Amicones dagbok från utgrävningarna av Pompeji 1822.) Bilden föreställer en kvinna som blir tagen bakifrån av en man.
grekiska leptos; slank. En mjuk form av sadism*.
(sl) lesbisk*.
(sl) lesbiska. ”Han hade inte tänkt gå på henne, sa han, för hon var en motbjudande liten lesbia, men en dag så hände det, att han överraskade henne i badet, och det var början på den affären.” (Miller 1956)
(sl) lesbisk. Lesbian ”hist.: sedan 1970”. (SO) ”Ja, nu har vi flator visserligen en tendens att se en lesbian i varenda kjolstyg, särskilt dem utan nämnda klädesplagg.” (Lodalen 2005)
sex mellan kvinnor. ”Hist.: sedan 1976.” (SO)
(sl) lesbisk.
(latin lesbicus) om homosexualitet mellan kvinnor. Men under stora delar av antiken, före andra århundradet e Kr, avsågs med vad vi idag benämner lesbisk kärlek, istället oralsex*. Lesbisk ”hist.: sedan 1904”. (NEO) Förmodligen har NEO fått uppgiften från Ekbohrn (1904) där ordet förklaras med ”onaturlig otukt mellan kvinnor”. Men Laskar (2003) visar att ordet lesbisk i betydelsen ’samkönad kärlek mellan kvinnor’ finns med redan i en svensk översättning av en tysk populärvetenskaplig sexhandbok från 1865.
Från ön Lesbos (Lesbos namn på en landsflyktig gud som ska ha gift sig med dottern till landets kung.) i Egeiska havet vars kvinnor ansågs särskilt intresserade av varandra. På denna ö levde och verkade skaldinnan Sapfo under 600-talet f Kr. I sin diktning lovsjöng hon kvinnlig skönhet och hennes erotiska dragning till det egna könet bekräftas i samtida källor.
Enligt den romerske skalden Ovidius (43 f Kr— 17 el 18 e.Kr) lär Sapfo ha sagt om sig själv: ”Jag har fått ersättning för bristande skönhet i ett skarpt intellekt.” Hon gifte sig med köpmannen Cercolas, men allt tyder på att äktenskapet aldrig fullbordades, för som Sapfo sa: ”Jag är och kommer alltid att förbli jungfru.”
”Man säger att kvinnorna på Lesbos är sådana tribader, som försmår att bli omfamnade av män och i stället njuter av kvinnor som om de var män.” (den grekiske författaren Lukianos [ca 120—ca 180] i sitt femte Hetärsamtal.) ”Jag vill också vara lesbisk. Hur gör man för att konvertera? Man låter bli att kopulera! tjuter Veronika.” (Drougge 1998/2003) Enligt flera undersökningar i olika länder anser sig bara några procent (2—3%) av de vuxna kvinnorna vara uteslutande lesbiska. I slang finns lespa och läspis. Se även sapfisk kärlek.
(eng sl) lesbisk*.
(grekiska fobos; fruktan) rädsla för lesbiska kvinnor eller för att själv vara lesbisk. Jämför homofobi.