FULA ORDBOKEN

halsband

(euf) ollon*. Omnämns bl a i Robergs Lijkrevningstavlor (1718).

hálsföngum

(fno) omfamning. ”kystust þau með soetum hálsföngum” (de kysste varandra under söta omfamningar). (Parcevals saga)

halunk

(åld) buse*. (Frank Heller:  Viskningar vid camemberten, 1930) Jämför hallick.

halv jävel

(sl) det blåser halv jävel; det blåser rejält. Se även jävel.

halvbög

(sl) bisexuell*. Se även bög.

halvcirkel

(sym) kvinnans könsorgan. ”Ser du att hennes halvcirkel är beredd att motta såningsmannen*.” (Dahlström 1975)

halvfnask

(sl) lösaktig kvinna.

halvgådd, halvgången

(dial) ”vara halvgådd, halvgången”; mitt i graviditeten. OFVG har halvgåen och: ”Nu har kon gått halva tiden från betäckningen för nu simmar hon (avsöndrar slem från könsorganet).” Byrman (1989) menar att ”halvgången är ett ålderdomligt dialektord från Halland, Småland och Gästrikland, medan halvgådd härstammar från Göteborg (Långelanda) och Medelpad (Haverö)”. Se också när- och bortgången.

halvhavre

milt svordomsuttryck som ersättning för det "grova" fan också.

halvmetern

(sl) (stor) kuk. Jämför meter.

halvmåne

(sym) 1 kvinnobröst. ”Hon hade ett hår så ljust som mogen råg och ögon blå som sommarhimlen, och instängda under lintyget skymtade två halvmånar så aptitliga att det vattnades i munnen på honom.” (Walker 1966) Se även måne (2). 2 rövhalva. ”Jag tog tag på henne där bak så att fingrarna på min ena hand gled in i skåran mellan hennes halvmånar.” (Bjørnebœ 1967) Jämför måne.

halvneger

(so) mulatt.

halvpenis, hemipenis

(grekiska hemi; halv). Hos ödlor och ormar har hanarna två penisar. Förr trodde man att båda penisarna vid befruktningen fördes in sida vid sida, därav namnet halvpenis, dvs man trodde att de gjorde halva jobbet var. Nu vet man att båda penisarna är komplett utrustade och att bara den ena förs in i honan vid befruktningen. Men istället för att resas, som hos däggdjuren, sväller ödlan eller ormens könsorgan genom att vridas ut och in. Penisen är vanligen röd eller violett och har en liten fåra längs vilken spermierna förs över till honan. Könsorganet är försett med antingen hakar, taggar, åsar eller veck beroende på vilken art det gäller. När den in och utvända penisen väl är på plats inne i honan sitter den, tack vare dessa hakar och taggar, fastlåst och kan inte avlägsnas förrän hanen har avslutat spermaöverföringen, en procedur som kan ta timmar. Rekordet lär innehas av en skallerorm som var fastlåst vid honan i nära tjugotre timmar. Uppgift från Morris (1990).

halvredig

(sl) bisexuell*.

halvsex, visa

(sl) ofullständigt stånd. ”Det är fantastiskt upphetsande, men den fortsätter att visa halv sex. Jag begriper det inte.” (Benny Andersen, Sänghästen 1987) Se även under tolv.

halvskita

1 (dial) göra något slarvigt, hafsigt arbete. (OFVG) 2 fisa. (man från västsverige f 1946)

halvskuren

(dial) till hälften kastrerad, med en bortskuren testikel'. (OFVG)

halvslak

(sl) ofullständigt stånd. ”Men egentligen är väl styvheten viktigare än storleken. Att böka in en halvslak kan vara pinsamt.” (Låt morgonståndet titta fram. Ottar 3/97) Se även slak, slakis.

halvstyvis, halvstake

(sl) ofullständigt stånd. Motsats styvis, helstånd; fullt stånd. 

halvsula på amerikansk metod

(sl) 1  ”ha ett snabbt samlag”, enligt Kotsinas (1996) med tidsangivelsen 1912. Troligen från Thesleff som har förklaringen ”festinatio infutuendo”.  Latin festinatus; brådskande och futuo; ha samlag. 2 Glenn Welander i Skara berättar om ett uttryck från sin hembygd i Larv, Vara kommun. ”Det är ett uttryck som min far och hans manliga vänner, bröder och svåger slängde sig med, när de ville plumpt betona att de ogillade en person. De sade det regelmässigt med viss humor i rösten. Harschôla var ordet, uttalat på bred västgötska. Det betyder halvsula, som man gör med skor. Resonemanget kunde gå som följer: De pratade om någon de tyckte var dum och så kläckte någon ur sig: ’Han skulle harschölas i rôva den jäveln’. Och så skrattade alla. Vad de syftade på var att man som skomakare skulle sy på en skinn- eller läderlapp över ändtarmsöppningen. Med följd att personen i fråga utsattes för hiskeliga kval när det inte gick att utträtta sina behov. [...] Detta var mest på 50-talet och det begynnande 60-talet.” (Mejl 13 dec 2014)

TILLBAKA TILL TOPPEN