FULA ORDBOKEN

haffa

(sl) 1 sätta in en stöt på en snygg brud. Jfr haffa (sl); ta fast. 2 enl slangopedia.se ”att strula/hångla med en person man inte träffat tidigare”.

haffad

(sl) avlida, dö.

haffish

(sl) flörta, ragga upp någon. Uppg fr slangopedia.se.

hafsa, hafsa över

(sl) ett snabbt, känslolöst och likgiltigt knull. Eg att utföra något slarvigt och okoncentrerat.

hag

(am sl) i uttr fag hag där fag står för manlig homosexuell och hag för hagga (se do). Fag hag är en heterosexuell kvinna som söker eller föredrar homosexuella mäns sällskap. Även dyke hag där dyke eller dike är en lesbisk kvinna, särskilt då den som är tongivande i ett lesbiskt förhållande. Så här förklarar Louise Boije af Gennäs (1991) de båda uttrycken: ”Låt mig, sa Emma, och satte sig tillrätta, Mischa, jag och de flesta andra här kommer hit för att det är den bästa flataklubben i stan. Och precis som det finns ’fag hags’ på killarna, du vet, tjejer som tycker det är så jävla ballt att umgås med homosexuella män så att de kan skryta om det för sina övriga vänner och alltid verka lite hippare än din genomsnittliga heterosexuella brud eller kille, så finns det ju ’dyke hags’. Alltså tjejer som kommer hit, till exempel, och vill vara med, veta hur det går till, vad vi pysslar med egentligen.”

hagel, skjuta

(euf) få utlösning*. ”Hyyppä hade skjutit allt hagel under Nanna bland rallarrosor och vallmon. Det hade IsoIisko berättat vid rättegången i Haparanda. Domaren hade förbjudit honom att använda så grova ord att han riskerade åtal för sårande av allmän sedlighet. IsoIisko hade ställt sig och sagt med högtidlig röst: ’Beder om ursäkt, men jag trodde att ni ville veta vems gyttorp Nanna Uttervik fått i sig’.” (Pohjanen 2003)

hagetjokk

(dial) eg haktjock. Enl Rietz (1867) med bet ”nära nedkomsten; på slutet af det hafvande tillståndet”. När den gravida kvinnan är tjock ända upp till hakan, så är det dags för henne att föda.

hagga

(sl) eg skällsord för ful ”rivig” käring, men brukas också om prostituerade av båda könen bl a i skånskan. Sistnämnda uppg fr Ohlmarks (2004) som förklarar: ”Hag är från början ’hagstängsel’, varav forntyskt hagsia (som sjunger ridande på gärdet), ett ord som blir till häxa.” Jfr hag (eng); häxa. Enl SO ”hist.: åtm. sedan 1960-talet)”. "Men Eva-Lisa var ren. Ingen vanlig hagga. Du må tro att hon höll på sej! försäkrade Elon brått." (Länsberg 1959)

haggavagga

fitta enl vadkallasfittan.se.

hai

(kan) fitta.

haidor

(för sl) kuk.

haiwan

(so) eg djur. Använt främst bland invandrarungdom. Ordet fr arabiskan och/eller urdu.

haj

(sl) kuk. Även om glupsk girig person och bondfångare.

hak

(sl) fitta. Eg inskärning, skåra. Jfr dansk slang gækken (klinka, låshake) för samma sak o sv dial hak; skåra.

hake

(sym) kuk. Eg krokliknande fästanordning. I am sl finns hooker; prostituerad av hook; hake, krok.

haken

(svr o euf) fan. Jfr håkan.

hakur

(dial) svordom*. (OFS)

hala

1 (sk dial) hala blod; blodpissning hos kreatur. 2 hala trappor kallas, enl Alternative Swedish Dictionary, de ”snigelspår” som ibland dyker upp på vissa nattklubbar. Jfr  under snigelspår.

halabolas

(för sl) rövslickare*.

hale, halä

(dial) enl Rietz (1867) gotländska för ”stjert”. Jfr fsv hali; svans, och hala; draga, släpa.

TILLBAKA TILL TOPPEN