FULA ORDBOKEN

gamet

(nylat gameta av grek gametes; make och gamete; maka till gamos; bröllop) könscell. Gameten är haploid, vilket innebär att den har enkel kromosomuppsättning och bara ett arvsanlag av varje slag, dvs den är hanlig eller honlig. Den honliga kallas vanligen för äggcell och den hanliga spermatozoid, spermatozo* eller sädescell.

gamla

(euf) 1 mannens könsorgan. ”På mornarna sen när jag går ifrån henne så brukar hon alltid känna efter och hälsa på min gamla...” (Owe 85 år) 2 (no sl) kvinnligt könsorgan enl Tryti (1985).

Gamle, Gamle Erik, Gamlefar

1 (dial) fan i svordom enl OFS. "Gamlefar svarade att han hette Djävulen och att han skulle gå till Gud Fader." (Folksagan i Sverige 3 s 149) Och från samma källa: "Och så tog Gamle Erik den sjömannen."  Engelskan har Old Nick, Old Harry, Old Poger och Old One för djävulen enl Grose (1785). 2 (smn)  gamle trofast; kuk.  

gammalkärn

(euf) gammalkarlen, djävulen. Uppg fr min jämtländske sagesman (f 1929) som har det från barndomen i norra Jämtland.

gammalsjul

(dial) den onde. Finns även i formerna gammalschul, gammelsjul och gammel sjul. Allt enl ORB. "Till vardags blev det många olika namn: Gamm-Sjul och Skam och Hornper och Gammel-Erker."  (Folksagan i Sverige 2 s 411)

Gammel-Erik, Gammel-Jerk, Gammel Erke

folkliga namn på djävulen*.

gammelpiga, gammalpiga

(fisv so) ogift kvinna, ungmö, nucka*

gammnucka

(so) om sexuellt oattraktiv kvinna. Eg gammal nucka*; nedsättande om (halv)gammal ogift kvinna.

gamoto

(sl) enl slangopedia.se ”den grekiska motsvarigheten till fuck*”.

ganad

(arab) hallick*.

gandon

enl Trost (1988) ”rysk term för kondom”.

gandoo

(för sl) bög.

gangbang

1 (sl) står för gruppvåldtäkt i eng sl sedan mitten av 1900-talet. Gäller både heterosexuella och homosexuella förhållanden. I Sverige kom ordet i mer allmänt bruk först mot slutet av 1900-talet och då i huvudsak i betydelsen att en kvinna är tillsammans med flera män utan att man därför kan tala om direkt våld. ”Analsex är legio. Liksom gruppsex och ’gangbang’, där kvinnan är ensam med många karlar. I den senare varianten är ’dubbelmacka’ obligatoriskt: Kvinnan har en manslem samtidigt i både vagina och anus och suger dessutom av de omkringstående männen. Men direkt tvång och våld är mycket ovanligt.” (Sexuellt nyfiken kvinna ofta i huvudrollen, SvD 13/11-1998)

”Gangbanga min tjej! Friska och välutrustade män, 20—50 år, här har ni chansen att knulla min tjej en hel kväll med analsex, ansiktssprut och dominans med mera.” (Fib/Aktuellt sexannons juli 2004)  "I den första var min sambo föremål för ett klassiskt gangbang: hon runkade, sög av och lät sig penetreras av ungefär femton män som utan brådska väntade på sin tur och använde kondom vid vaginala och anala penetrationer, ingen av dem sa ett ord." (Houellbecq 2019) 2 (data) om ett stort antal löst sammankopplade programmerare i ett försök att lägga till så många funktioner som möjligt till en produkt på så kort tid som möjligt. Även om flera hackers som hackar på samma program samtidigt.

gantas

(åld) ”hora, ställa sig otugtigt”, enl Serenius (1757) som översättning på engelskans to lecher. Även skämta, roa sig. Swedberg (1720-t) har gantas med förklaringen pueriliter ludo; barnslig eller barnlek. Jfr gantes.

gante

(sk dial) fåne, fjant, tok.

gantes

(dial) kela. ”...å när ja på hans uppmaning börja krååms (röra vid) å gantes me de stulna organet reste de sä hotfullt å glänste av njutningslystnad.” (Nikanor Teratologen, Fragment av surrogatpyret III, Tidningen Kulturen 34/2007) Roger Hansson i Järfälla påpekar att ”i Dalarna är ’gansä’ eller ’ganse’ alltjämt levande dialekt. Betydelsen är ’dass’.” Se ganthus.

ganthus, gantset

 (dial o åld) 1 skithus. I bet avträde(shus) finns ordet upptaget både hos Swedberg (1720-t) samt Ihre (1766) och Rietz (1867). De båda senare placerar användningsområdet till norra Sverige. Rietz har också med gantset, som han menar är ett sammandrag av ganthuset och används i Dalarna. 2 bordell. SAOB menar att ordet ”möjl = isl gangtûn, feng gangtun i samma bet”. Man jämför även med bl a sv gång och isl gangr i samma användning. Gant; narr, och ä nsv gantas; skämta (ofta med person av motsatt kön) passar in på bordell.

Ganymedes

grekisk kungason som Zeus förälskar sig i och tar med till Olympen, där han lever i evig ungdom som gudarnas munskänk. I äldre litteratur står ordet för den yngre, passiva partnern i ett homosexuellt förhållande. ”Ceremonin började med pojkarna, och Duclos, med bysten och skinkorna bara, armarna nakna ända till armbågen, använde hela sin skicklighet i konsten att runka var och en av dessa utsökta ganymeder i tur och ordning.” (de Sade 2005/1785) ”...genitalier flerläggare fullskaligheter formationer närheten ty vår chef ganymedens der Böse...” (Hammarén 2005) Ingers (1977) har ganymed; uppasserska, servitris, kypare och 1840-t. Latinet har catamitus, en förvrängning av grek ganymedes och beteckning för en passiv prostituerad.

gap

(sym) fitta. Eg ingång, öppning, mun. ”Där jag låg gömd kunde jag se rätt in i hennes stora gap till fitta och det var faktiskt sant det grabbarna sagt — hon hade inga trosor på sig.” (Martin, Kärlek 12/1969) ”Ett vidöppet gap, skuggat av buskvegetationen, tycktes hon hålla fram som en tiggares skål för en allmosa.” (Cleland 1965/1749)

gara upp

(dial) i de blekingska ”han har garat upp henne” och ”hon är uppgarad”. Om att göra någon gravid eller att vara det. Ordet gara betyder bl a färdigbränna (lera), göra färdig. Uppg fr Byrman (1989).

TILLBAKA TILL TOPPEN