FULA ORDBOKEN

fittflat

(dial) förlägen, bortkommen. (OFVG)

fittflott

(dial) enligt OFS ”sekret* i vulva vid sexuell aktivitet”. Se även fett.

fittgrill

(sl) sätesvärmare i bil eller annat fordon. Se även grill.

fittgrossist

(sl) hallick*.

fitthår, fittehår

(sl) könshår. Det var på fitt(e)håret; det var ytterst nära. Norsk slang har kus(e)hår. ”Skal noe gjøres minutiøst, kan man si det ’må gjøres på kus(e)håret’, og å være en hårsbredd fra heter i slangen ’å være et kus(e)hår fra’ f. eks ’han var et kus(e)hår fra å bli kjørt ned av Stockholmsexpressen’.” (Tryti 1985)

fitthårstrå

(dial) enligt OFS om ”hårstrå från blygdhåret hos kvinna”. Från samma källa berättas också att ett sådant hårstrå användes vid magisk bot när en ko drabbats av drygt (depression). Detta hårstrå tillsammans med ett från huvudet och armhålan lades på varsin brödbit som gavs till kon.

fitti juttu

(fisv) uppgift från  Göran Ek, Helsingfors som översätter det med ”fittigt fall” ett uttryck som används flitigt av finlandssvenskar när det uppstår problem på t ex jobbet.

fittig

1 (sl) bög. 2 gemen, elak. Svenblad (2008) har fittigär från åländska Sund och fittogär från Vårdö på Åland. Sundblad berättar vidare ”att adjektivet har ett motsvarande adverb, och en vårdöbo talar om någon som har bure sä fittot åt, det vill säga burit sig jäkligt åt mot någon”. "Varför måste du vara så fi-tig? Det var så onödigt. Där fittig är societetsflickska för obehaglig," (Roth 1969) 3 mesig, harig. 4 arg, förbannad.

fittigt

(sl) något negativt, själviskt och taskigt.

fittilska

(sl) enligt Wiklund (1999/1940-t) ”sperma* och stark kvinnlig könsdoft”.

fittimutta

(sl) kvinnligt könsorgan. Se även mutta.

fittirackarns

(svr) mild sådan i stil med ”sjuttsingen* också”.

fittja, fittje

(dial) vulva, enligt OFS som har en rik ordskatt av folkliga uttryck i samband med bl a sex och kön. Där får man t ex reda på att fittja förutom ’liten lin- eller garnhärva’ (den betydelsen finns också hos Rietz 1867) även kan betyda ’vulva’. I Botkyrka, en kommun söder om Stockholm, ligger Fittja, som en ”låg, fuktig strandäng” ner mot Albysjöns stränder. Se även fitta. Ortsnamnet ingår också i uttrycket tvingas stiga av i Alby (sl), dvs innan målet (Fittja) är nått. Detta antingen pga att mannen inte får till stånd (är impotent) en fortsättning eller inte får tillstånd (nekas av kvinnan) att gå (resa) hela vägen. Alby är stationen innan Fittja på tunnelbanans röda linje i Stockholm. Dansk slang har stå af i Roskilde för avbrutet samlag.

fittjuv

(lmo) kallas den som snor en annan killes tjej och knullar henne.

fittjävel

(so) homosexuell man/kvinna.

fittkart

(sl) oskuld*. Se näven kart.

fittkeso

(sl) fittutsöndring. Se även utsöndringar.

fittkittlare

(sl) mustasch. Jämför fittretare.

fittkuk

(svr) mild sådan trots de ”råa” könsorden.

fittkäring

(sl) lesbisk kvinna. Se även under käring.

TILLBAKA TILL TOPPEN