FULA ORDBOKEN

egorunkerska

ordet förklaras i följande exempel hämtat ur Drougge (1994): ”Konstigt, hade jag tänkt. Att tjejer blir så styvnackat svartsjuka på sina killars intressen. Men var det så konstigt egentligen? När visar killarna nån ödmjukhet för tjejers intressen? Vart man vände sig satt brudarna som tindrande åhörare, hejdukar, kaffekokerskor och teenyboppers. Egorunkerskor.”

egosexuell

(sl) sägs den vara som tänder på sig själv.

egot

(smn) kuken.

Eiffeltornet

(sym) (rest) penis. Se även torn.

eiga

(fno) äga, ha någon. I þjalar-Jóns saga ser Eirekr en bild av en kvinna och säger: ”ek skal þessa mey eiga...”; jag skall ha denna kvinna...)

Einstein

1 (am sl) kvinnlig könsbehåring. Efter den tysk-schweizisk-amerikanske fysikern Albert Einsteins (1879—1955) krulliga huvudhår. 2  norsk slang har einstein om den som mist en testikel.

eir

(för sl) kuk.

eirifik, eirifiki

(för sl o svr) eirifik; min kuk i dig. Om svordomen riktas till en tjej heter det eirifiki.

eivi

1 (sl o norrl) fitta. 2 (för sl o svr) min kuk.

ejaculatio praecox

(latin praecox; förtidig) ejakulation* i förtid.

ejaculatio retarda

(lat retardare; fördröjd) fördröjd eller utebliven ejakulation* i samband med samlag. Kan vara både psykiskt och medicinskt betingad.

ejakulation, ejakulera

utlösning, spruta ut (sperma). Av latin eiaculor; slunga eller kasta ut, låta framspruta. I Serenius engelsk-svenska lexikon från 1757 översätts ejaculation med ”suckning, kort och ifrig bön” och han har exemplet ”a prayer full of pious ejaculations; en bön full av andäktiga suckningar”. Enligt NEO ”hist.: sedan 1837”. SO har ”sedan 1904”. Vad gäller ejakulera (vb) är både NEO och SO överens om ”hist.: sedan 1931”.

Säden sprutar stötvis ut ur penis och kan nå 15—100 cm ut i fria luften. Mellan 5—10 kubikcentimeter säd, innehållande upp till 600 miljoner spermier, stöts ut. Uppgift från Uppslagsbok i sex (1966). ”Det är över (om samlag) när mannen ejakulerar, såvida inte kvinnan har sådan tur att hon har mer än en man i sängen,” (Hite 1977) ”Jag är inte så förtjust i att göra det på min man för han brukar inte lukta något vidare. Jag är också rädd att han skall ejakulera i munnen på mig och har hemskt lätt för att kräkas.” (Hite 1977)

ekbergian

(smn) kvinnobröst, enligt filosofen Ladislaus Horatius (f 1964) i artikeln Tutti Frutti (Ordfront Magasin 6/1995). Efter skådespelerskan Anita Ekberg (1931—2015) bystdrottning i bl a Federico Fellinis (1920—1993) film ”Det ljuva livet” (1960).

ekivok

 vågad, oanständig. Av franska équivoque; tvivelaktig från latin æquivocus; likalydande till æquus, lika och vocare; kalla, nämna. ”Hist sedan ca 1780”. (NEO)

e-knull, e-sex

(nyo) SAO (2013) har cybersex*.

ekohål

se hål (1).

ekollon

(euf) penis enligt Roberg (1718).  Jämför ollon.

ekorre

(sl) 1 fitta. 2 hora. Grose (1785) har squirrel; ekorre "a prostitute: because she, like the animal, covers her back with her tail." 3 svarva en ekorre; bajsa, skita.

ekorrsvans

(sl) kuk. Se även svans.

ekosex

(nyo) ”att ha en sexuell relation med moder natur som älskare” som det heter i artikeln ”Ekosex — därför väljer de att ha sex med naturen” (Exp 26 dec 2013). ”Entusiasterna som visar hur ekosex egentligen går  till förklarar att det hela är en strategi för att få upp våra ögon för hur viktig miljön är och de är inte rädda att visa sig nakna eller hångla med träd för den sakens skull.”

Enligt ekosexinstruktören, amerikanskan Beth Stephens  (f 1960) är ekosex minst lika fysiskt och känslosamt som sex mellan människor. ”När jag hade sex med hålet i marken nyss så var det en fantastisk fysisk och vacker känsla, och jag blir kåt bara av att prata om det” säger hon. Se även dendrofili.

TILLBAKA TILL TOPPEN