fyle
(sk so) slödder, pack.
(sl) 1 havande, gravid. Jämför uppstoppad. 2 fylld baguette*; penis.
(lmo) ”person som man aldrig skulle kunna tänka sig att ligga med i nyktert tillstånd men som man råkar gå hem med efter ett stort alkoholintag”. (SAO 2013)
(so) orden finns hos Swedberg (1720-t) med betydelsen drinkare. Fyllhund används som skällsord än i dag. "Pastorskan i Malung horar och är sin man otrogen. Dottren bliver fyllhunda och ikläder sig modrens särk (tar efter moderns vanor)." (Linné [1700-t] 2022 s 120) Och från samma källa: "Han hade en enda broder, som söp gärna brännvin. Ty lagar han så, att brännvin alltid stod framme och till reds. Änteligen (slutligen) bliver brodern fullkomlig föllhund." (s 144) Se även under hund.
(sl) kåt av alkohol.
(fsv) orenlighet, smuts, träck. Även om oanständighet, skamligt väsende. Vidare kan ordet beteckna skam, blygd, vanära. "han samansanka sik (förorsakade sig?) skam och fylsko." (Helige Bernhards Skrifter. Utg. af H. Wieselgren 1866.)
(dial) ”parningstid för hund, räv etc”. (ORB)
(dial) ”bukig, omfångsrik havande kvinna el djurinna”. (OFS)
(no) fult ord.
1 stå på alla fyra; ställning vid bakifrånsamlag. Se även hund (3). ”Ingenting kunde göra henne mer vild/ än när jag lät henne stå på alla fyra/ och undergivet ta emot mitt kön och min tyngd./ När jag viskade i hennes öra/ att jag var tjuren och hon kvigan/ samlades hennes minnen med brunst och lust/ till ett råmande utan vett och sans.” (Twilling 1967) 2 (vb) fyra av; få utlösning. ”Hon suger med jämna fasta tag, hon har gjort det förut märker jag, och det är så skönt att jag får hejda henne innan jag fyrar av.” (Drougge 1998/2003)
(sym) lesbiskt par.
(euf) kuk. Hög byggnad som bär upp fyrljus.
(åld so) Falk (2011) har ”om kvinna som var lågt beskattad”. Fyrk var, enligt SAOB (1916), ett litet mynt ”om ett halvt, ett fjärdedels eller ett sjättedels öre.”
1 (skol sl) enligt Bergman (1934) använt i Östersund om avträde. 2 (sl) fyrkant gruppsex med fyra deltagare. ”Däremot är det han som påminner mig om en tredje, tillsammans med vilken jag deltog i fyrkanter.” (Millet 2002) ”Vi är alla väldigt sugna på att prova fyrkant. Alla i en hög liksom.” (Kontakt. Fib/Aktuellt dec 2000) Jämför trekant. 3 fitta. ”Sedan drog hon åter ut den och stack in den i fyrkanten, sedan åter i cirkeln, och så fortsatte hon växelvis tills den andra ronden var slut.” (Aretino 2008)
begrepp skapat på 1980-talet. En familj där ett lesbiskt och ett manligt par hjälptes åt att skaffa barn som de delade på ansvaret för.
(sl) sexig medelålders kvinna.
(åld) ”Hon har fyrtioveckorsförkläde” eller ”hon har fått/ satt på sig fyrtioveckorsförklädet”; ett stort förkläde som används under havandeskapstiden. I Västergötland talar man om att ”ha 40-veckorsförklä” och i Dalarna om att ”ha 40-veckorsförkläden”. OFS har fyrtiovekorsförkläde eller klänning om havande kvinna. Dessa förkläden var bra för kvinnor som ville dölja sina stora magar. Även fyrtioveckorslotteri i ”hon har dragit en vinst/nit i 40-veckorslotteriet”, skämtsamt i Skåne Tranås om kvinna som är havande. Jämför niomånaderslotteri.
(sym) kuk. Formlikt och ordlek med fyr—fyra av. ”... och körde fram fyrtornet [...] och fyrtornet kunde nästan obehindrat glida in i mörkret.” (Eckerbom, Kärlek 14/1970) Se även torn.
(lmo) utlösning*. ”Till slut sa hon att jag fick komma till henne, förde in mig och så brakade det äntligen loss, och fyrverkeriet var över.” (Crafoord 2010)
(dial) kvinnans könsdelar. Uppgift från ORB som tillägger ”anses mindre rått att säga än ’fitta’.”