FULA ORDBOKEN

faðmandi

(fno) famnande. ”Hana faðmandi ok elskuliga kyssandi” (famnande henne och kyssande henne kärleksfullt). (Tristrams saga)

faðmaz

(fno) omfamna. ”ek ann þér eigi faðmlagsins Helgu... ”  (jag unnar dig inte att omfamnas av Helga... ) (Gunnlaugs saga)

faðmlagsins

(fno) famntag.

faeces

(lat) ord för avföring, mest i medicinskt bruk.  Engelska faecal, faeces; fekal*, fekalier. Även franska féces; exkrementer. Av latin feces med samma betydelse.

fækofili

(latin faex; bottensats och grekiska filia; kärlek) att attraheras av avföring. Se även under koprofag.

færa

(dial) 1 færa opp ”inte bli dräktig om ko, koa for opp”. 2 færa på, færæ på; ”uttryck för samlaget”. Samtliga uppgifter från OB.

færiken

(dial ) kraftuttryck. (OB)

færn, fæln

(dial) brunstig* (avser kor). (ORB)

fag hag

se under fag.

fag, fäg

(sl) från amerikansk slang fag; bög. 1 bög. 2 fag hag; heterosexuell kvinna som gärna umgås med fägs, eller så idealiserar eller beundrar faghagen samkönad manskärlek. ”Kunde vara en faghag, syster till bög, vanlig tjej som vill slippa bli påhoppad av äckliga killar och älskar att dansa i lugn och ro ...” (Lodalen 2003) ”Fag hagsen skyddade sina hag fags och spände en bro över till de heterosexuella männen, som med kvinnan som alibi kunde umgås med fikusarna utan att känna sig hotade.” (Drougge 2006) ”Enligt klichén är faghagen en oattraktiv, överviktig kvinna som inte får någon bekräftelse av heterosexuella män och därför söker tröst hos bögar. Hon går på gayklubbar och engagerar sig i sina vänners kärleksaffärer. Ofta blir hon förälskad i den vackraste av dem och tror att hon ska kunna omvända honom. Hon är babblig och burdus och klär sig som en julgran.” (Leopold 2007) Jämför hag.

Fagerholm, Fagerlund

(euf) finare för fan. Finns med hos Hjelmqvist (1903). Ingers (1977) har Fagerlund och  ”Va Fagerlund!” Han menar att ”ordet iakttagits på 1930-talet och ännu på 1960-talet”.

faggat

(för sl) 1 bög. 2 transvestit*.

fagge, faggot, faggyboy

(sl) från amerikansk slang fag; bög. ”Men alltså, fattar ni inte? En BÖGBAR! Där var BARA faggots.” (Skantze 1994)

faggisar

(sl) samlingsnamn på bögar.

faggot

(am sl) homosexuell man, bög. I slutet av 1500-talet var faggot ett föraktfullt tillmäle till en kvinna och fyrahundra år senare var det bögen som föraktades.

fagish

(för sl) bög.

fagorillo, fagster

(sl) från amerikansk slang fag; bög,homosexuell man.

fagott

(sym) kuk. ”Trä upp er på fagotten!” (Wahl 2006)

fagra

(sl) flörta*.

fahrenheit

(sl) fan. Kraftuttryck, enligt Astrid Brismans slangordbok från 1932, presenterad och kommenterad av Kotsinas (1994).

TILLBAKA TILL TOPPEN