FULA ORDBOKEN

Fagerholm, Fagerlund

(euf) finare för fan. Finns med hos Hjelmqvist (1903). Ingers (1977) har Fagerlund och  ”Va Fagerlund!” Han menar att ”ordet iakttagits på 1930-talet och ännu på 1960-talet”.

faggat

(för sl) 1 bög. 2 transvestit*.

fagge, faggot, faggyboy

(sl) från amerikansk slang fag; bög. ”Men alltså, fattar ni inte? En BÖGBAR! Där var BARA faggots.” (Skantze 1994)

faggisar

(sl) samlingsnamn på bögar.

faggot

(am sl) homosexuell man, bög. I slutet av 1500-talet var faggot ett föraktfullt tillmäle till en kvinna och fyrahundra år senare var det bögen som föraktades.

fagish

(för sl) bög.

fagorillo, fagster

(sl) från amerikansk slang fag; bög, homosexuell man.

fagott

(sym) kuk, musikinstrument.  ”Trä upp er på fagotten!” (Wahl 2006)

fagra

(sl) flörta*.

fahrenheit

(sl) fan. Kraftuttryck, enligt Astrid Brismans slangordbok från 1932, presenterad och kommenterad av Kotsinas (1994).

fairy

(eng sl) bög. Känt sedan slutet av 1800-talet.  Fairy queen; kvinnlig homosexuell.

fairy pony

(smn) kuk. Se fairy och pony.

fajeda

(dial) cunnus*. (OFS)

fajsa

(sl)  fjärt+bajs; fjärta löst. Jämför sharta.

fake

(engelska fake; bluffa, lura) simulera orgasm. Av naturliga skäl är det mest kvinnor som bluffar och får mannen att tro sig om att vara en riktig casanova*.

fake penis

(sl) kondom. Från engelska fake; bluff.

faktan

(euf) fan. När jag googlade mitt namn annandag jul (2016) dök det upp en sajt för Shopello, ett postorderföretag som verkar sälja det mesta. Bl a saluförde man tre av mina böcker. Två under rätt titel, men den tredje presenterades som "35?! — Då blir det faktan inte lätt!" Här har ordet fan bytts mot faktan. Jag har svårt att tänka mig att det hela beror på ett misstag. Det verkar alltför långsökt. Nej, istället verkar titeln på min  debutbok ha råkat ut för censur. Detta för att inte  besökarna på sajten ska behöva drabbas av  det "fula" ordet  fan. Jag har utan framgång försökt få en förklaring från Shopello.

fal kvinna

(fal; som kan köpas, till salu) urnordiska falaz, fornsvenska fal. Germanskt ord, t ex isländska falr och norska fal, besläktat med tyska feil med samma betydelse av grekiska polein; sälja. Ålderdomligt om prostituerad. Enligt SO är fal ”hist.: sedan början av 1300-talet (Skåne-Lagen)”. Numera mest i betydelsen lättsinnig och förförisk. ”Enligt Parent-Duchatelet finnes det i Paris omkring 5.000 inregistrerade offentliga qvinnor; men räknar man dertill alla smygskökor d.v.s. de som verkligen äro renommerade såsom sådana, alla de, hvilka enligt Retif de la Bretonne drifva detta yrke ’sur le pavé (gata) de Paris’, vidare alla de flickor, hustrur och enkor i Paris, hvilka så att säga gifva gästroller såsom skökor, så kan man ganska säkert med samma auktor antaga deras antal till 30.000, hvilka i Paris icke hafva något annat yrke än att hålla sin kropp fal (faisant metier de leurs corps).” (Wistrand 1843) ”Ungkarlen i en liten stad eller by blir ej prostitutionskund, eftersom hans hemort ej tolererar prostituerade. Naturligtvis är bristen på fala kvinnor endast en orsak till hans goda uppförande.” (Eriksson 1939)

 

fal tärna

(åld) prostituerad. ” … den karaktärens outsägliga simpelhet och uselhet, som ligger däri, att han i en fal tärnas vidriga omfamning söker en förbjuden njutning, som han i sitt eget hem kunde finna utan alla samvetsförebråelser i en högre och renare form.” (Kress 1905) Tärna; tidigare om kvinna med tjänst vid hovet. Numera mest i förbindelsen brudtärna.

fall

(euf) få på fall; förföra en kvinna. ”Löjtnanten uppvaktade överstens dotter flitigt med blomsterkvastar och chokladaskar och tycktes på god väg att få henne på fall.” (Palmenfeldt 1986) Se även kvinna (2).

TILLBAKA TILL TOPPEN