FULA ORDBOKEN

zonah

(hebr) enligt Sjöberg (2014) "ett fruktansvärt svårbestämt” ord. Ordet tycks beteckna en kvinna med oönskat sexuellt beteende och används ofta i bemärkelsen ’hora’ (till exempel i Hosea 1-3). Samtidigt verkar roten znh när den förekommer som verb användas om kvinnor som vägrar ha sex med sina äkta makar (vilket troligen är fallet i Domareboken 19).”

zooerasti

(grekiska zoon; levande väsen, djur och erastes; älskar) samlag med djur. Människan har i alla tider, ofta i brist på mänsklig partner, sökt sig till djuren. Som partner till kvinnan kan nämnas björn, tjur, varg och åsna. För mannen har främst get, ko och sto tjänat som sexobjekt. I Uppslagsbok i sex (1967) berättas att försummade haremskvinnor lät smuggla in lystna babianer till sig och kring Nilen var det ett omtyckt mansnöje att rulla över en krokodil på rygg och våldta den. Detta ansågs tillförsäkra mannen en osviklig potens långt upp i åren. Se också tidelag.

zoofili

(grekiska zoon; djur och philia; kärlek, dragning till) tvångsmässigt behov av sexuellt umgänge med djur. Att betrakta djurs könsorgan eller parning upphetsar vissa människor (både män och kvinnor) erotiskt ibland ända till orgasm. Denna lustkänsla kan, men behöver inte, leda till sodomi*.

Kinsey har kommit fram till att 6 % av alla män, särskilt lantbor, i 10—20-årsåldern någon gång haft könsumgänge med djur. Fenomenet finns beskrivet redan i antiken och verkar idag vara vanligast mellan kvinnor och sällskapsdjur. I Sverige är det lagligt att ha sex med djur så länge djuret inte skadas. ”Zoofiler. djurälskare, är väldigt noga med att inte blandas ihop med bestialister*. De senare tvingar sig på djuren sexuellt, anser zoofilerna.” (Bäsén 2006) ”Hundar i flickhål. Domesticerad undersökning av fitta, skrev. De flåsade, och deras nit var dogmatisk, de slickade henne ren, ett tvingande drev. Hon tyckte sig höra ett gemensamt skall; flickans skrev åt alla.” (Mara Lee: Genre P, Perversioner 1983) Se åven avisodomi, androzooner, sodomi och tidelag.

zoolagni

(grekiska lagnos; vällust) sexuell stimulans genom att smeka djurs könsorgan.

zoosadism

(grekiska zoon; djur) djurplågeri, ibland sexuellt motiverad. Se även sadism.

Zopfabschneider

(tyska Zopf; hårfläta och abschneider; avskärare) föråldrat uttryck för en sexuell perversion som yttrar sig i att män känner lust att skära av och stjäla delar av kvinnors hår. Uttrycket lanserat av den tysk-österrikiske psykiatern Richard von Krafft-Ebing (1840—1902) i hans Psychopatia sexualis (1886).

z-ordet

(so) har sin direkta motsvarighet i n-ordet (se do). Här står det för zigenare, zigenardjävel och i artikeln "Förbereder barnen på rasism: Är orolig för fysiska attacker" (SvD Idagsidan 26 augusti 2022) berättar Nadja Grönfors, utifrån sina fyra söner, 7-11 år gamla, att hon inte vill att de ska råka ut för att kallas för z-ordet. "Jag har tydligt talat om att det inte är acceptabelt, att de ska ignorera om någon säger det [...] Jag har förklarat att det är ett skällsord. Att vi är romer, inte några zigenardjävlar."

zorra

(spa) fitta, hora, slyna, luder, räv. (se do) I SvD Kultur 7 maj 2024 presenterar Ellinor Skagegård några av de deltagande låtarna i den första semifinalen i Eurovision Song Contest i Malmö bl a bidraget från Spanien: "Spaniens låt 'Zorra', vilket betyder ungefär det som Fröken Snusk skrek på en repetition (h*ra)..."  Ordet förekommer med samma betydelse i förortslang.

Zotte

(ty) fitthår. Tyskan har också  Zote; oanständig vits.

zubbi

(för sl) 1 kuk. 2 (so) skitstövel.

zubrak

(arab) kuk.

zubzub

(för sl) knull.

zuiki

japanska retningsringar som man trär över penis för att öka den sexuella känslan. Jan Ivarsson i Simrishamn berättar att zuiki på 40-talet kallades för kamelöga. Detta pga formen och för att de var utrustade med hår som liknade ögonfransar.

zut

(fra) djävlar. "Man begår dock ett allvarligt misstag om man tror att Haddock svär, att han använder regelrätta svordomar. Ingenstans i de franskspråkiga originalalbumen förekommer någon enda riktig svordom (med undantag av det ack så milda zut, som väl bäst äversätts med 'tusan')." (Wahlberg 2020)

zätor

(so) öknamn, skällsord till zigenare/romer speciellt då om tiggande sådana.

Å hana

(svr) kraftuttryck som uttrycker att man är förvånad eller imponerad. Uppgiften från Lars-Gunnar Andersson (2021) med förklaringen att uttrycket är en förkortning av Å harrenadå. (se do)

Å harrenadå

(svr) enligt Lars-Gunnar Andersson (2021) "kraftuttryck som markerar att man är förvånad eller imponerad, eller möjligen förfärad". Andersson tolkar också harrena eller herrena  som herren i betydelsen gud. Han menar också att "de flesta uppfattar nog å harrenadå som en svordom, medan kortformen å hana* snarast  betraktas som ett vardagsuttryck".

åderdase

(sl) kuk. Se också dase.

åderpåk, åderpåle, åderstock

(sl) kuk. ”Han rammade ner sin åderpåle i hennes svalg, och med ena handen knep han nu igen hennes näsa.” (Wahl 2002) ”Lägg märke till att huden på penisen saknar underhudsfett. Därför syns talgkörtlar och blodådror väldigt tydligt. Det är ingen slump att kuken ibland brukar kallas för åderpåle.” (Forssberg 2004) ”Åh, så det rycker i min välluståder! Nu pumpar den in sin saft i min kärleksgudinna.” (Chorier 1967) Se vidare påk, pålestock och vällust.

ådrige, den

(sl) kuken.

TILLBAKA TILL TOPPEN