FULA ORDBOKEN

kärringfis, käringbrasa

gammalt folkligt ord för röksvamp. Kallas också fessopp och vargfis. Även kärringafis, kärringbrasa om att sätta eld på en hel ask med tändstickor.

kärsex

se kärleksideologin.

kätta

(åld so) kätta, kättare står dels för en  person som inte följer den rätta kristna tron, en ogudaktig människa, men kättare  kan också, enligt Karlsson A & A (2020 s 104), vara en person som gjort sig skyldig till blodskam (se do). Och från samma källa: "Bengt Troedson i Våxtorp var rejält irriterad på nabon Gudmund. - Du springer som en kätta, menade Gudmund. - Vad är detta för kätte-snack? undrade Bengt." (s 103)  

kätterska

(åld so)  ”om kvinna som begått incest*”. ( Falk 2011)  Person som avviker från kyrkans officiella lära. SO har kättare av fornsvenska kæte; ysterhet, lättsinne bildning till kåt och ”hist.: sedan ca 1385”. Fornsvenska kättare från lågtyska ketter  till grekiska katharos; ren, obefläckad.

kätting

1 (åld) kättjefull person. Jämför kättja. 2 hala kätting. Se under spy.

kättja, kättjefull

sexuell åtrå. Ombildning av fornsvenska kate; ysterhet, lättsinne. Bildat till kåtKättja ”hist.: sedan 1615”. Kättjefull ”hist.: sedan 1685”. (SO) ”Det var den gamla ungmöns sterila och fuktiga kättja vid åsynen av andras kärlekslycka.” (von Krusenstjerna 1933/2004) ”Du har uppstått ur en droppe av den skummande, avskyvärda kättjan. Du har trätt ut i livet genom den otäcka öppningen mellan exkrement och urin.” (Linné 1968) ”Sädan reeter dieffulen samma okyske menniskor til en sådan lust och käti, at them klijar i kroppen,...” ( Erik Johan Prytz Magia Incantatrix, 1632) "Hon som underkastade sig mina kättjefulla famntag* var en ung flicka från Shropshire, endast sjutton år, mycket täck, hon hette Elisabeth Parker. Stackare, vilken sorglig tillvaro!" (Boswell 1951) Se även kåt.

kättpiss

(dial) honkattsurin. (OFVG)

KÄÄ

(sl) käften, håll käften! Förekommer ofta i chattform.

köjäs

se göjas.

köksavlad

(sl) innebär att två hundar av bra ras korsas. Se även avla.

köksbordskirurgi

(nyo) omskärelse* av pojkar av någon som inte är medicinskt utbildad. Kan ske hemma på köksbordet. Se vidare MKS

köll

se kylla.

kölsvin

(sl) nedsättande om homosexuell man.  Ordet köl är fornnordiskt med ursprungsbetydelsen något krökt, medan efterleden svin egentligen hette svill och är detsamma som syll. Det rör sig om den planka som löper parallellt med kölen. 

kön

fornsvenska kyn; släkt, art, slag. Gemensamt germanskt ord besläktat med latin genus; slag, art. Till en rot med betydelsen avla, föda. Samma ord som engelskans kin1 cunnu(s)* påträffat i lexikon från 1712. ”Pierre hade älskat hennes obscena gång, hennes naiva blick, hennes berusande svullenhet, hennes jungfruröst. Några nätter hade han älskat detta vandrande kön, detta ambulerande sköte som var öppet för alla.” (Nin 1990) ”På sistone tycks kvinnorna ha blivit lite generösare, i och med att de försett sitt kön med blixtlås.” (Brøgger 1974) 2 kuk. ”Blev fuktig i trosan av att betrakta bankomatkön./ Ser inte kön för alla kön./ Har visst fått klitoris/ utsmetad över hela hornhinnan.” (Morelli 1991) ”Men hon horade mer och mer. Hon mindes sin ungdom när hon horade i Egypten, och hon upptändes av begär efter vällustingarna där med kön som åsnor och säd som hingstar.” (Hes 23:19—20, Bib 2000)

”När de mikronesiska mödrarna runkade sönerna var det inte bara för att påskynda könsmognaden. Den ceremoniella och ganska hårdhänta smekningen troddes också göra könet längre och kraftigare.” (Whilde: Les extrêmes se touchent. Subaltern 3/2006) 3 tredje könet; manliga homofiler och fjärde könet; kvinnliga homofiler. Detta för att visa på den diskriminering som homosexuella utsätts för. Första könet består av män och det andra könet av kvinnor med heterosexuella böjelser. Det talas också om de homosexuella som ett samlat tredje kön: manliga homosexuella är kvinnor i manskroppar och kvinnliga homosexuella är män i kvinnokroppar.

köna

1 (sl) (hårt k) hora, sköka.  (Svahn 1999)  Även om flicka. (Kotsinas 1998) Jämför kona och avköna. 2 i transkretsar innebär köna att tillskriva någon ett speciellt kön. "Folk förutsätter omedelbart att jag är maken och Meera min fru. Men jag ser det inte så. Min partner är min partner och det finns ingen anledning att köna vårt förhållande." ("HBTQ-personer diskrimineras i Nepal - trots juridiskt skydd." SvD Idagsidan 4 augusti 2022)  Se även tansvestit.

könis

(sl) knull, orgasm och om något så skönt att man blir kåt. Graderas i hel- och halvkönis. ”Det var en halv könis”; om att pissa när blåsan är sprängfylld.

könsakt

latin actus; handling.  ”Hist.: sedan 1903”. (NEO)  "Tanken var att de båda rikena skulle flätas samman i könsakten: när makarnas kroppar förenades skapades nämligen mellan dem ett livslångt band som inte gick att upplösa." (Bagerius 2017) Se även akt.

könsapparat

(euf) könsorgan'. ”Den manliga och kvinnliga könsapparaten förhålla sig till varandra som en skulptur till den gjutform i vilken den är gjuten.” (Kahn 1944) Se även apparat.

könsatlet, könsbulle, könsknutte

(sl) där atlet står för (mans)person med stor kroppsstyrka. Man med stor potens*. Kahn (1944) beskriver några dylika köns- eller sexatleter*: ”En pastor har under ett tolvårigt äktenskap tre dagliga samlag med sin fru. En annan man har samlag ända upp till 18 gånger om dagen med sin fru. På bordeller har man haft besökare vilka på en natt avverkat hela personalen. Vid Ludvig XV:s hov levde prins Conti som brukade låta var och en av sina älskarinnor skänka sig ett litet ’minne’. I den samling han efterlämnade ligga 800 dosor och 400 ringar och på var och en står prydligt damens namn ingraverat.”

könsbuske

se under buske.

TILLBAKA TILL TOPPEN