FULA ORDBOKEN

hybristofili

(grekiska hybris; övermod och philia; kärlek, dragning till) att bli sexuellt upphetsad av personer som begått allvarliga brott. Mestadels finner hybristofilen partnern bland redan dömda, men det händer också att hen övertalar partnern att begå brott.

hycklare

(åld so) Swedberg (1720-t) om smickrare, lismare.

hyckle

(sl) "sitta på huk med fötterna på marken och med rumpan i luften." (slangopedia.se)

hydra

(sl o so) ”ful och elak kvinna.” (slangopedia.se) I vidare bemärkelse betyder hydra; monster, odjur, drake.

hygge

 (sym) renrakad fitta. Se även kalhygge.

hygglosex, hygglosexuell

(sl) att ställa upp på sex bara av ren hygglighet.

hygienartiklar

(euf o åld) preventivmedel*.

hygienrum

(euf) badrum. ”När inomhustoaletten slog igenom på 1950-talet blev det ett trångt och spartanskt inrett rum; en toalettstol, ett handfat med kallt vatten och i bästa fall en spegel. Det var allt. Efterhand har golvytan vuxit och alltmer utrustning har flyttat in. Badkar, dusch, bidé, välutrustade badrumsskåp och nu senast har bl a bubbelbadkar, ångbastu och ångbad tillkommit. Badrum blev den nya beteckningen, men det har bytt namn igen. Nu heter det hygienrum.” (Bäck 1994)

hylla

1 (sl) oftast om stor, fyllig, utskjutande barm eller byst. ”Han la händerna på hyllan.” ”Vilken hylla den bruden hade, tänkte jag.” (Wagner 2008) Även ratta hyllan (sl); smeka en kvinna på brösten. Jämför balkong. 2 vad du tycker och det katten skiter lägger jag på samma hylla; ett något omständigt sätt att säga att man skiter i något.

hylsa

(sym) kondom*. "På kvällen strövade jag in i parken och tog den första hora jag mötte, med vilken jag utan många ord kopulerade utan att utsätta mig för någon fara, då jag skyddade mig med en hylsa. (Boswell 1951) Se även fodral (1) och kopulera.

hymen

(grekiska hymen; hinna, skinn, hud) mödomshinna*.  NEO har ”hist.: sedan 1786”. Hymen, avbildad i konsten som en yngling med en brinnande fackla i handen, var också bröllopsfestens gud i den grekiska mytologin, och ordet användes även som äktenskapsmetafor av hymen; sång som sjöngs av brudfölje. Jämför hymn. ”Långt senare träffade han en klok doktor som försäkrade honom att den så omtalade hymen knappt ens märks hos somliga kvinnor.” (Tulit ur Kärlekshistorier 1984) "... och när efter festens slut brudgummen trädde inom Hymens tempel, fann han allt därstädes på sin rätta plats, allt, så när som på Hymens prästinna, vilken av ett litet kabinett i den stora nya våningen gjort sig en ny jungfrubur*, istället för den hon lämnat i föräldrahuset." (Blanche 1843/1976)

hymenoplasty, hymenplastik

se intimkirurgi.

hymz

(sl) attraktiv och sexig kvinna.

hyna

(åld so) till kvinnor. Hyna anspelar nog på hynda. (se do) Ordet, som finns i  sammansättningar som bandhyna, göhyna och sökehyna, återfinns hos Karlsson A & A  2017 s 15 och ansågs mycket nedsättande. "De hade kallat hans hustru för en hyna." 

hynda

fornsvenska hynda, isländska hyndla. Svensk femininbildning till hund. Om hund av honkön men också nedsättande om lösaktig kvinna, hora. ”Hist.: sedan ca 1430 ”  (SO) ”Och den här gången är det kanhända någonting spännande, en skälvande liten hynda, som inte har annat att göra än att dra upp kjolarna och ge sig.” (Miller 1956)  ”Hora! Eller vill du hellre bli kallad för slyna. Eller luder? Eller fnask? Hynda? Slampa? Slinka?” (Blå 2010) Fan  har kallats hyndadjävul  i vissa landsändar.

hyno, hynu

norrländska och finska för 1 fitta. 2 flickvän.

hynskbänk, hynskhål

(dial) bänk med hål på avträdet. Uppgift från OFS som också har exemplet: ”För att smörkärnandet skulle lyckas väl drog man smörkärnan tre ggr gnm hynskhålet”.  

hynskomak

(dial) avträde. (OFS) Se även mak.

hynskosticka

(dial) ”med vilken man torkade sig i röven efter skitandet.” (OFS) Se även under torkmedel.

hype broad

(put)  ”prostituerad som missbrukar narkotika”. (Holmén 1997)

TILLBAKA TILL TOPPEN