FULA ORDBOKEN

raggarolja

(sl) att bli kåt av eller få någon kåt på. ”Brännvin som raggarolja är en känd klassiker.” (Fråga Olle 2003)

raggarpokal

(sl) enl Dahlman (2012) "flicka som åkt med många bilar och varit ihop med många raggare".

raggarskåra

(sl) exponering av skåran mellan skinkhalvorna ofta p g a löst hängande (sittande) byxor.

raggarsocksvälling

(sl) tåbira, fotsvett.

raggarsträng

(sl) en sträng av kroppshår mellan naveln och könshåret. ”När jag rakar bort raggarsträngen så blir det värsta stubben och så kommer det bara mer och mer och det tar aldrig slut...” (Skugge 2003)

raggen

(svr) fsv ragher, isl ragr, feg, ond. Enl SAOB ”möjl av lty ragger, racker: rackare även använt i svordomar, men sannol ofta anslutet till ragg; tovigt hår”. Hellquist (1918) menar att raggen (djävulen) som svordom är gammalt i språket och han ger exemplet: ”Så höre tigh raggen.” (1649).

raggingen

(åld o svr) djävulen. Jfr raggen.

raggmuff

(sl) hårig fitta. Se ragg och muff.

raggmunk

(lmo) kyrklig dignitär, präst eller liknande, som är svår på kvinnor.

raggsockor

(sym) i uttr raggsockor med gröt/äpplen; slappa, hängiga kvinnobröst.

raggsocksvälling

(sl) fotsvett.

ragnar

(smn) kuk.

ragr

(fvn) enl Holm (2013) ”1) rädd, omanlig, kärringaktig, 2) elak, ond. 3) man som låter sig utnyttjas som kvinna”. Ljunggren (2014) påpekar att ragr är en metates till argr och oöversättbart och i ett mejl (juni 2014) förklarar han att det rör sig om ”en fornnordisk förolämpning (adjektiv) utan godtycklig översättning i dagens svenska". Han tillägger också att ”ragr troligtvis ligger inom de sexuella spektrat”. Se argr.

ragskapr

(fvn) feghet, modlöshet. Jfr regi.

rajtantajtan

(sl) knull. Eg fest. Ordet kan ha bildats någon gång i mitten av 1900-talet av raj (sl); fest och raj-raj; ha kul, roligt. Tajtan är troligen en variation av rajtan. Liknande ordbildningar är t ex tingeltangel och virrvarr. ”Då for den lede i Elof Andersson och jag tänkte att om man skulle passa på och ha lite rajtantajtan.” (Palmenfeldt 1986)

raka sig

(sl) dö.

raket

1 (sym) kuk. ”Komma som en raket”; om den som får för snabb utlösning. I SvD (30/8-2002) finns artikeln ”Fansens sexfantasier får mediejättar att se rött” om s k fan fiction med en serieteckning där hjälten omfamnar hjältinnan samtidigt som han viskar ”Ååh Dana, touch my rymdraket!” Varpå följande bild visar en rymdraket som rusar i höjden med ett Vroom! 2 (svr) "Millioner raketer, svor översten till i det han steg upp..." (Blanche 1843/1976)

rakkistit

(sam) älska.

Ralf

(sl) i uttr snacka med Ralf; spy, kräkas. Jfr snacka med Ulrik om samma sak.

ralla

(sl) enl Thorén (1996) ”toalett (Sydsverige)”. ”Förlåt mig, men ja må tvunget gå på rallan.” (Ohlmarks 2004) Jfr ralla omkring (sthlm sl); besöka ett ställe ofta (1912). Rietz (1867) har ralla; 1) springa omkring. 2) vara löpsk; om hyndor.

TILLBAKA TILL TOPPEN