FULA ORDBOKEN

lansbrytning, lansfäktning

(euf) samlag. ”Damen hade utomordentligt behagat den unge mannen, och han å sin sida skötte sig så manhaftigt under lansbrytningen, att hon blev ganska betagen i honom.” (Bandello: En adelsman i Mantua får ligga med en dam i Kärlekshistorier... 1962.) ”Den stackars lilla skulle ha föredragit en nattlig lansfäktning och blev alldeles förtvivlad.” (Aretino 2008)

lanterflammaren

(sk) fan, satan.

lanterna

se under klyvarbom.

lantligt

(euf) oanständigt. I  William Shakespeares pjäs Hamlet (1623) , frågar den danske prinsen Hamlet, som spelar galen, om han får ligga i  sin älskade Ofelias sköte?" " Hon nekar honom det. Då förtydligar han:   "Jag menar med huvudet i ert sköte."  Då blir det ett jakande svar från Ofelia. Varpå Hamlet replikerar:: "Tänkte ni att jag menade något lantligt?"   

lanuvium

(lat) latinsk stad söder om Rom med berömt Junotempel. Kvinnans blygd enligt Chorier (1967).

lap dance

(am sl) en sorts knädans. Lap; knä. En lättklädd eller naken kvinna sätter sig i knä på en påklädd man och roterar med underlivet till dess det går för mannen. Oftast utförd på strippklubbar och mot betalning. ”Även om jag inte hade en aning om hur man fick killarna att köpa en lap dance av mig, så var jag den nya tjejen, och alla ville ha mig.” (Jameson 2005)

lapa

(sl) slicka fitta.  Slicka i sig. Enligt en undersökning i tidningen Nya Åland (5/3-1999) om åländska ungdomars språkvanor står ordet för att ”utföra orala övningar på en kvinnas sköte”. ”Motvilligt gick hon med på att låta honom lapa mus. Han förflyttade tungan långsamt ner mot den andra öppningen, mmm... det luktade en aning fränt men det spädde bara på...” (Drougge 1998/2003) ”Är det skönt att lapa muff, Connie?” (Lodalen 2010) ”Åttahundra dollar var mitt fasta arvode för att filma med en tjej. Helt okej för att lapa — och bli lapad— och betydligt mer än vad jag tjänade för ett par timmars jobb som glamourmodell.” (Puma Swede 2012) Därav lapare; en som lapar.

lapp

se under menstruation.

lapphållare

(sym) behå*.

lappkast

(lmo) onani, runk med upprepat handbyte. Helomvändning på skidor.

Lappland

(sl) vitsigt om kvinnans könsorgan. I engelsk slang Lapland.

lappra

(dial) håll käften! (OFVG)

lars

(sl) lägga en lars; avlida, dö. 

Larsson

(smn) kuk. Hjelmqvist (1903) har  ’membrum virile*’ och upptecknat Polarbacken, Sthlm år 1895.

larv

(sl) liten pojke. I Göteborg heter det ”hon har blivit på larven”; om gravid kvinna. (Byrman 1989)

larva

(lat) "kvinnans blygd*."   (Chorier (1967) Spöke, ond ande.

lascivitet

(latin lascivia; utsvävningar, lösaktighet, otukt) varjehanda slipprigheter och oanständigheter. Lasciv; lättfärdig, oanständig. ”Hist.: sedan ca 1750”. (NEO) Enligt Encyclopedia Erotica (1967) ”förknippas lasciviteten med föreställningen om liderlighet tanken på ohämmad, djupt känd och ljuv eggelse”. ”Jag avböjde allt deltagande i de mest lockande lasciva partier, jag kysste icke kvinnor på munnen, jag beskrev icke i detalj mina specialiteter på kärlekens marker inför en angenämt upphetsad publik, jag var sund ända till löjlighet.” (Ramos 1946)

lase

(dial) 1 kuk. Jämför dase. ”Lilla Lisa sade till sin mor:/ Denna lase bliver mig för stor./ Den kan jag ej hysa/ utan släppa fisa,/ sade lilla Lisa till sin mor.” (visa: Gubben stod på logen.) 2 (sk) lase; trasa, tygstycke. Därav montelasa; sanitetsbinda använd under menstruation.

lasertajt

(sl) en snygg, sexig och välsvarvad kropp.

laska

(dial)  småspringa, lunka. I Kyrkhult (Bl) heter det ”han har laskat baföttes (barfota) igen”, om den man som haft samlag utan preventivmedel. Uppgift från Byrman (1989).

TILLBAKA TILL TOPPEN